Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σάλος από την ομολογία εν ψυχρώ εκτελέσεων

Νέα δεδομένα σε σχέση με την εμπλοκή του τουρκικού στρατού στις εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων στρατιωτών και αμάχων, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δημιουργεί η δημόσια ομολογία - παραδοχή του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι ως στρατιώτης του στρατού εισβολής, σκότωσε 10 άτομα, ανάμεσά τους και έναν 19χρονο αιχμάλωτο πολέμου. Η συγκλονιστική μαρτυρία έγινε στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του τουρκικού καναλιού Star. Ο κ. Ολγκάτς ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η εισβολή το 1974 ήθελε μόνο μία ημέρα για να απολυθεί, όμως με την έναρξη των επιχειρήσεων, έφυγε από τη Μερσίνα για την Κύπρο. «Ο πρώτος που σκότωσα ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Οταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά», εξομολογήθηκε ο Τούρκος ηθοποιός. Αποκάλυψε δε ότι σκότωσε κατόπιν εντολής: «Είπα στον διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε».

Η μαρτυρία του κ. Ολγκάτς συγκλόνισε την Κύπρο, όπου ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις της Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Μέσα από την εξομολόγηση του Τούρκου ηθοποιού καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει το 1996 ότι οι δολοφονίες αιχμαλώτων έγιναν από παραστρατιωτικές ομάδες και δεν υπήρχε ανάμειξη του τουρκικού στρατού. Τώρα, από την Επιτροπή ζητείται να κληθεί ο Τούρκος ηθοποιός στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και να καταθέσει όσα γνωρίζει.

Οι αποκαλύψεις του κ. Ολγκάτς προκάλεσαν αίσθηση και στην Τουρκία, όπου φιλοξενήθηκαν σε μεγάλο μέρος του Τύπου. Μάλιστα, ο αρθρογράφος της «Χουριέτ», Μεχμέτ Γιλμάζ, γράφει ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου. «Αν τα λόγια αυτά δεν είναι προϊόν φαντασίας, αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει για τον κ. Αττίλα ο δρόμος της φυλακής», αναφέρει ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει ότι «δεν υπάρχει παραγραφή στα εγκλήματα πολέμου. Η ασφάλεια των στρατιωτών που αιχμαλωτίζονται στον πόλεμο, η απομόνωσή τους μέχρι το τέλος του πολέμου και η αποστολή τους στην πατρίδα τους όντας σώοι και αβλαβείς, είναι ανάγκη που απορρέει τόσο από τις διεθνείς συμφωνίες, όσο και από την τιμή αυτών που τους έχουν αιχμαλωτίσει».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας