Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΠΑΠ: Στο Ευρωδικαστήριο κρίνεται το μονοπώλιο του

Το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φαίνεται πως θα πάρει η υπόθεση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, αφού οι δύο δικαστικές εισηγήσεις των Συμβούλων Επικρατείας προς την Ολομέλεια του ΣτΕ -που θα συζητήσει το θέμα μεθαύριο- αμφισβητούν το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ και θέτουν ζήτημα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.
Ειδικότερα, οι Σύμβουλοι Π. Κοτσώνης και Δ. Γρατσίας θα προτείνουν στη δίκη, να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), αμφισβητώντας το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ και θέτοντας ζήτημα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.
Και οι δύο εισηγήσεις στέκονται αρνητικά απέναντι στο μονοπώλιο υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ερωτήματα που προτείνουν οι εισηγήσεις να απευθυνθούν στο ΔΕΚ, αφορούν:
Πρώτον, το αν η αποκλειστικότητα του ΟΠΑΠ είναι αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και, δεύτερον, αν μπορούν άλλοι φορείς -πέραν του ΟΠΑΠ- να αδειοδοτηθούν για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Εισηγήσεις Στις δικαστικές εισηγήσεις τονίζεται ότι το ΔΕΚ έχει δεχθεί ήδη πως δεν αρκεί για να δικαιολογήσει το μονοπώλιο η δημιουργία εσόδων για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων αθλητικών ή κοινωφελών. Επιπλέον αναφέρεται ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα με επιχείρημα την καταπολέμηση του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια και την επίδειξη μείωσης προσφοράς τεχνικών παιχνιδιών.
Και διότι ο ΟΠΑΠ ήδη από το 2000 ασκεί καθαρά δραστηριότητα, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κύκλου εργασιών του, όπως προκύπτει από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο και την επέκτασή του σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. (την Κύπρο).
Επίσης οι δικαστές δέχονται ότι το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ εμφανίζεται κατ' αρχήν ως μέτρο κατάλληλο για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού, ενώ δεν εμφανίζεται ως κατάλληλο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε για την προστασία της νεότητας.
Και τούτο γιατί η συμπλήρωση δελτίων είναι ελεύθερη και ανώνυμη, τα κέρδη καταβάλλονται στον κομιστή του δελτίου και η συμμετοχή ανηλίκων δεν απαγορεύεται.
Ακόμη οι δικαστές θεωρούν ότι το μονοπώλιο ξεπερνά το αναγκαίο μέτρο. Δέχονται ότι δεν προκύπτει γιατί όλοι αυτοί οι σκοποί (καταπολέμηση παράνομου στοιχηματισμού, ξεπλύματος χρήματος και προστασία νεότητος) μπορούν να εξυπηρετηθούν με τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος σε ένα μόνο φορέα (τον ΟΠΑΠ) και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με ένα σύστημα χορήγησης αδειών σε περιορισμένους αριθμητικά φορείς και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος της εταιρείας σημειώνει σχολιάζοντας τις παραπάνω εισηγήσεις: «Η εξέλιξη αυτή δεν μας ενοχλεί ούτε προαναγγέλλει αρνητικές εξελίξεις για τον ΟΠΑΠ. Εξάλλου να θυμίσουμε ότι αναμένουμε την απόφαση για την υπόθεση της Πορτογαλίας που θα δημιουργήσει δεδικασμένο και για τον ΟΠΑΠ.
Την Παρασκευή πρόκειται να ζητήσουμε καλύτερη και ακριβέστερη διατύπωση των ερωτημάτων προς το ΔΕΚ και θα παρουσιάσουμε και τις θέσεις μας στους δικαστές. Πιστεύω ότι ακόμη και το χειρότερο σενάριο μιας απόφασης που θα αμφισβητούσε το μονοπώλιο και θα οδηγούσε σε ένα περιοριστικό σύστημα αντί του μονοπωλιακού θα δημιουργούσε προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό για τον ΟΠΑΠ».
StanleybetΟ εκπρόσωπος της Stanleybet περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αναλυτικές θέσεις της εταιρείας θα παρουσιαστούν την Παρασκευή ενώπιον του ΣτΕ.
Η υπόθεση συζητείται στο ΣτΕ, μετά από σχετικές προσφυγές των εταιρειών StanleyBet και William Hill που από το 2004 ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών την άδεια να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση। Μετά από συνεχείς αναβολές η συζήτηση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=5311114

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.