Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Χαστούκι''... Βρυξελλών

«Τελείωσαν τα ψέματα» με την ελληνική οικονομία και το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να ζήσει σε λιγότερο από ένα μήνα τον εφιάλτη της επιτήρησης. Μιας επιτήρησης, όχι σαν τις προηγούμενες, αλλά αυστηρής, σκληρής και με μεγάλο διακύβευμα στην περίπτωση, που και πάλι η χώρα μας επιχειρήσει να «κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους».
Το «χαστούκι των Βρυξελλών» αποδεικνύεται ηχηρότερο για τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου και για τη χώρα κατ’ επέκταση.
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του εφετινού προϋπολογισμού απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δείχνει πλέον «κουρασμένη» από την ελληνική στάση και γιατί κυριαρχεί η άποψη ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που προτείνει η κυβέρνηση, δεν έχει τύχη υλοποίησης.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι +0.2% το 2009 και +0.7% το 2010, ενώ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας η Αθήνα υπολογίζει αυτό το μέγεθος στο +1.1% το 2009 και στο +1.6% του ΑΕΠ το 2010.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπολογίζει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 3.7% του ΑΕΠ το 2009 και στο -4.2% το 2010, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά της ότι το έλλειμμα θα είναι -3.7% του ΑΕΠ το 2009 και -3.2% του ΑΕΠ το 2010.
Αντιμετωπίζοντας τη χώρα μας ως «αναξιόπιστη», τόσο στις προβλέψεις όσο και στις υποσχέσεις της, το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα φαίνεται να αποφάσισε να «λύσει οριστικά τις διαφορές του» με το «κακό παιδί του νότου». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες σχεδόν αγνοούν τα στοιχεία που προσκομίζει η χώρα μας και παρακολουθούν τις εξελίξεις με βάση τα «δικά τους» στοιχεία για την Ελλάδα.
Τα ημίμετρα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και οι ήπιες προσαρμογές σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον «πήγαν περίπατο» και η νέα πραγματικότητα, που υπαγόρευσαν οι Βρυξέλλες πρέπει να περιλαμβάνει:
- Μηδενικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων για δύο χρόνια.
- Δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου και βεβαίως καμία νέα πρόσληψη για οποιοδήποτε λόγο.
- Ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που αυτή τη φορά δε θα περιλαμβάνει μόνο περισσότερα χρόνια εργασίας, αλλά και μεγάλη μείωση των υψηλών συντάξεων ορισμένων κατηγοριών.
Μάλιστα, απαιτείται όχι μόνο η γενικόλογη αποδοχή του οικονομικού «γύψου», που επιβάλλεται, αλλά ταχύτατη ψήφιση νόμων, εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν αμέσως πραγματικότητα.
Με βάση αυτή τη «γνώμη» της Κομισιόν, το συμβούλιο των υπουργών (ΕΚΟΦΙΝ) στη σύνοδό του την Τρίτη 10 Μαρτίου θα διαπιστώσει την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τη σχετική διαδικασία, που δεν είναι άλλη από την περιβόητη πλέον επιτήρηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με την Ελλάδα, προτάσεις για «επιτήρηση» για υπερβολικά δημόσια ελλείμματα αναμένεται να υιοθετήσει η Κομισιόν και για την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας