Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μεγάλος σεισμός πιθανόν να είναι "ανθρώπινο λάθος"

πίεση που ασκούσε το νερό σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη ενδέχεται να διατάραξε το υποκείμενο σεισμικό ρήγμα και να προκάλεσε έτσι το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που σκότωσε πέρυσι το Μάιο 87.000 ανθρώπους, υποστηρίζουν ορισμένοι Κινέζοι επιστήμονες προκαλώντας αντιδράσεις.
Το φράγμα του Ζιπινγκπού, ύψους 156 μέτρων και χωρητικότητας 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού, απέχει μόλις 550 μέτρα από το ρήγμα και περίπου 5 χλμ από το επίκεντρο του ρήγματος στην επαρχία Σετσουάν. Το φράγμα ράγισε στο σεισμό και οι Αρχές αναγκάστηκαν να αδειάσουν τον ταμιευτήρα ώστε να προλάβουν μια νέα καταστροφή.
Ο Φαν Ζιάο, αρχιμηχανικός του Γραφείου Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων, εκτιμά ότι το βάρος του νερού αποσταθεροποίησε το φράγμα. «Δεν ισχυρίζομαι ότι ο σεισμός δεν θα είχε συμβεί χωρίς το φράγμα, ωστόσο η παρουσία του γιγάντιου ταμιευτήρα του Ζιπινγκπού ενδέχεται να άλλαξε το μέγεθος και τη χρονική στιγμή του σεισμού, προκαλώντας έτσι μια πιο βίαιη δόνηση» δήλωσε ο μηχανικός.
Όπως αναφέρει το AFP, ο Φαν επισήμανε ότι η δόνηση εκδηλώθηκε την ώρα που η στάθμη του νερού έπεφτε απότομα, ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει υποκείμενα ρήγματα.
Συμφωνίες και ασυμφωνίες
Το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων που επάγονται από τεχνητά φράγματα έχει επιβεβαιωθεί από σεισμολόγους σε αρκετά προηγούμενα περιστατικά, ποτέ όμως σε δονήσεις έντασης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Ρότζερ Μούσον, σεισμολόγος της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, εκτίμησε ότι το φράγμα του Ζιπινγκπού μπορεί μόνο να επιτάχυνε την εκδήλωση ενός σεισμού που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως κάποια στιγμή.
Περαιτέρω έρευνες για το θέμα ζήτησε ο Κρίστιαν Κλος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε πέρυσι το Δεκέμβριο στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή λίμνη αποσταθεροποίησε το φράγμα.
Υπάρχουν πάντως και επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τον Φαν. «Έπειτα από αρκετές μελέτες η πλειονότητα των Κινέζων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός προκλήθηκε από μετατοπίσεις του υπεδάφους» δήλωσε στο AFP ο Γου Φακουάν, ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ανάλογη είναι η θέση του Λέι Ζινγκλίν, γεωφυσικού της κινεζικής υπηρεσίας σεισμολογίας, ο οποίος εκτίμησε ότι το βάρος του νερού θα μπορούσε μεν να επηρεάσει το ρήγμα, όχι όμως και να προκαλέσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό.
«Ενας ταμιευτήρας στην περιοχή θα είχε θετικές και αρνητικές συνέπειες όσον αφορά το δυναμικό εκδήλωσης ενός σεισμού, είναι όμως γελοίο να υποστηρίζει κανείς ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το φράγμα» δήλωσε ο Λέι. «Πρέπει να μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά, αντί να οδηγούμαστε σε βεβιασμένα συμπεράσματα» είπε
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας