Μια μελέτη καταδεικνύει ότι η χρήση της ασπιρίνης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους ενός τύπου καρκίνου του στομάχου κατά το 1/3.
Η «Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο» δημοσιεύει μια έρευνα που διεξήχθη σε 300.000 άτομα τα οποία μελετήθηκαν επί επτά χρόνια και στα οποία χορηγούνταν παυσίπονα αλλά το τελευταίο δωδεκάμηνο ελάμβαναν μόνο ασπιρίνη και αναλγητικά NSAID (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μέσο και κάτω σημείο του στομάχου.
Η λήψη της ασπιρίνης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι γνωστό ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, αλλά μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες όπως αιμορραγίες στην κοιλιακή χώρα. Λόγω των παρενεργειών αυτών οι γιατροί δεν συστήνουν τη συνεχή χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου.
Από τους 311.115 ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα το 73% χρησιμοποίησε ασπιρίνη και το 56% ιβουπροφένη, που ανήκει στα NSAID, τουλάχιστον για μια φορά στο 12μηνο της τελευταίας φάσης της έρευνας. Το 1/4 των συμμετεχόντων έκανε καθημερινή χρήση ασπιρίνης ενώ το 10% ιβουπροφένης.
Η συχνότητα του καρκίνου στο μη καρδιακό στόμιο του στομάχου που καταμετρήθηκε στην έρευνα ήταν επτά στους 100.000 χρήστες ασπιρίνης, ενώ αυτοί που δεν χρησιμοποίησαν ασπιρίνη ήταν 11 στους 100.000. Επίσης καταγράφηκε 32% μείωση των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου σε άτομα που χρησιμοποίησαν φάρμακα NSAID όπως η ιβουπροφένη.
«Σε καρκίνους που τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά, η κατανόηση πως μπορεί να προληφθεί η ασθένεια είναι πολύ σημαντική, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθούν οι παρενέργειες και να εξισορροπηθούν τα οφέλη», δήλωσε ο Δρ. Λέσλι Ουόκερ διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου της Βρετανίας.
Κάθε χρόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 8।000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στομάχου και περίπου 5.250 πεθαίνουν από την ασθένεια.
Η «Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο» δημοσιεύει μια έρευνα που διεξήχθη σε 300.000 άτομα τα οποία μελετήθηκαν επί επτά χρόνια και στα οποία χορηγούνταν παυσίπονα αλλά το τελευταίο δωδεκάμηνο ελάμβαναν μόνο ασπιρίνη και αναλγητικά NSAID (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μέσο και κάτω σημείο του στομάχου.
Η λήψη της ασπιρίνης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι γνωστό ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, αλλά μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες όπως αιμορραγίες στην κοιλιακή χώρα. Λόγω των παρενεργειών αυτών οι γιατροί δεν συστήνουν τη συνεχή χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου.
Από τους 311.115 ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα το 73% χρησιμοποίησε ασπιρίνη και το 56% ιβουπροφένη, που ανήκει στα NSAID, τουλάχιστον για μια φορά στο 12μηνο της τελευταίας φάσης της έρευνας. Το 1/4 των συμμετεχόντων έκανε καθημερινή χρήση ασπιρίνης ενώ το 10% ιβουπροφένης.
Η συχνότητα του καρκίνου στο μη καρδιακό στόμιο του στομάχου που καταμετρήθηκε στην έρευνα ήταν επτά στους 100.000 χρήστες ασπιρίνης, ενώ αυτοί που δεν χρησιμοποίησαν ασπιρίνη ήταν 11 στους 100.000. Επίσης καταγράφηκε 32% μείωση των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου σε άτομα που χρησιμοποίησαν φάρμακα NSAID όπως η ιβουπροφένη.
«Σε καρκίνους που τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά, η κατανόηση πως μπορεί να προληφθεί η ασθένεια είναι πολύ σημαντική, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθούν οι παρενέργειες και να εξισορροπηθούν τα οφέλη», δήλωσε ο Δρ. Λέσλι Ουόκερ διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου της Βρετανίας.
Κάθε χρόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 8।000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στομάχου και περίπου 5.250 πεθαίνουν από την ασθένεια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου