Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγκρούστηκαν πυρηνικά υποβρύχια στον Ατλαντικό


Δύο πυρηνικά υποβρύχια, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, συγκρούστηκαν στη μέση του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.Το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Vanguard» και το γαλλικό «Le Triomphant» υπέστησαν και τα δύο σοβαρές ζημιές, όταν συγκρούστηκαν, στις αρχές του μήνα.Ο ναύαρχος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, Σερ Τζόναθαν Μπαντ, δήλωσε στο BBC ότι τα υποβρύχια συγκρούστηκαν με χαμηλή ταχύτητα και δεν υπήρξε τραυματισμός. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάστηκαν οι αρχές πυρηνικής ασφάλειας. Όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του BBC, παρ’ όλο που και τα δύο υποβρύχια ήταν εξοπλισμένα με σόναρ, κανένα δεν μπόρεσε να εντοπίσει το άλλο.Το πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Vanguard» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με εμφανή το βαθούλωμα και τις γρατσουνιές από τη σύγκρουση και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί πίσω στη βάση του. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι πιθανότατα για τη σύγκρουση να ευθύνονται οι συσκευές αντί-σόναρ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των υποβρυχίων.«Η πιθανότητα να συγκρουστούν δύο υποβρύχια στον τεράστιο Ατλαντικό ωκεανό είναι μια στο εκατομμύριο. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν είναι, συνέβη», σημειώνει ο ίδιος.Το περιστατικό ερευνούν εξίσου βρετανικές και γαλλικές αρχές.Τα δύο υποβρύχια χρησιμοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα των δύο χωρών και θα πρέπει να μετέφεραν πυραύλους, ωστόσο τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία επιμένουν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος να σημειωθεί μεγαλύτερη ζημιά.Το πλήρωμα των δύο υποβρυχίων υπολογίζεται στα 240 άτομα και, όπως έγινε γνωστό, από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, δεν υπήρξαν τραυματίες.Στις αρχές Φεβρουαρίου (στις 6 του μήνα) οι γαλλικές αρχές εξήγησαν το γεγονός ότι το πυρηνικό υποβρύχιο Le Triomphant έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα, λέγοντας ότι «σημειώθηκε σύγκρουση με εμβυθιζόμενο αντικείμενο –πιθανότατα κοντέινερ». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονταν ότι καταστράφηκε ο θόλος του σόναρ στο μπροστινό μέρος και ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από τη σύγκρουση.Η ανακοίνωση της σύγκρουσης έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολιτικοί ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν αλλά και για την κατάσταση του πυρηνικού στόλου, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, αλλά και εξηγήσεις από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.«Ένας από τους χειρότερους πυρηνικούς εφιάλτες έγινε πραγματικότητα», αναφέρει η Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και σημειώνει ότι η σύγκρουση δύο υποβρυχίων με πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να απελευθερώσει εξαιρετικά επικίνδυνη ραδιενέργεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Καλλιάνος: Στους 38°C η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο...
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C