Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική ενεργειακή ανάλυση που έγινε για το εμφιαλωμένο νερό έδειξε αυτό που πολλοί οικολόγοι καιρό τώρα έλεγαν:
από την αρχή μέχρι το τέλος του κύκλου της παραγωγής και διανομής του στον τελικό καταναλωτή, ένα μπουκάλι νερό καταναλώνει από 1।100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το απλό νερό της βρύσης!Μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε αν αυτή η υποψία ήταν σωστή, μέχρι που... επιβεβαιώθηκε από έρευνα δύο Αμερικανών επιστημόνων, του Πίτερ Γκλάικ του Pacific Institute της Καλιφόρνιας και της Χίδερ Κούλι, που δημοσιεύτηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environment Research Letters».Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει εκτιναχτεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το 2007 κάπου 200 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού πουλήθηκαν διεθνώς, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001. Το εμφιαλωμένο νερό έχει πλέον ξεπεράσει το γάλα και τη μπίρα σε παγκόσμιες πωλήσεις.Εξαρχής πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ότι η κατασκευή και διανομή ενός μπουκαλιού νερού χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι αν παίρναμε το νερό από τη βρύση. Οι ερευνητές υπολόγισαν και πρόσθεσαν την ενέργεια που χρησιμοποιείται στα διαδοχικά στάδια ζωής ενός εμφιαλωμένου μπουκαλιού (κυρίως την καύση πετρελαίου κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του προϊόντος). Μερικά μπουκάλια νερού δεν πάνε μακριά από την πηγή της προέλευσής τους, άλλα όμως ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις, καθώς εισάγονται από μακρινές χώρες με έλλειψη νερού. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατανάλωση ενός εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού είναι τρεις ως τέσσερις φορές πιο ενεργοβόρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός ντόπιου εμφιαλωμένου νερού.Αν και η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης ποικίλει από χώρα σε χώρα, η έρευνα επισήμανε ότι ακόμα και στις πιο ακριβές περιπτώσεις, η απαιτούμενη ενέργεια είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη σε σχέση με την απαιτούμενη ενέργεια για το εμφιαλωμένο νερό.
The first completed scientific energy analysis that became for bottled water showed what a lot of ecologists time now said:from beginning to end his circle of production and his distribution in the final consumer, a bottle water consumes from 1.100 up to 2.000 times more energy concerning simple water of tap!Up to now no one did not know [an] this suspicion was correct, up to that… was confirmed by research of two American women of scientists, [Piter] [Gklaik] of Pacific Institute of California and [Chider] [Koyli], that was published in the environmental magazine “Environment Research Letters”.The consumption of bottled water has been ejected in heights in the all world in the past few year. In 2007 somewhere 200 billions litres of bottled water were sold internationally, showing increase 70% concerning 2001. The bottled water henceforth has exceeded the milk and the beer in world sales.From the start a lot of environmental organisations had expressed reserves that the manufacture and distribution of bottle of water use a lot more energy from what if we took water from the tap. The researchers calculated and they added the energy that is used in in succession stages of life of bottled bottle (mainly the combustion of oil at the production, the transport and the distribution of product). Certain bottles of water do not go far from the source of their origin, other however travel enormous distances, while are imported by distant countries with lack of water. The researchers calculated that the ��[atanalosi] of imported bottled water is three until four times more [energobora] concerning the consumption of local bottled water.Even if the energy that is required for the cleaning of water of tap varies from country to country, the research it pointed out that even in the most precise cases, the required energy is hundreds times smaller concerning the required energy for bottled water
από την αρχή μέχρι το τέλος του κύκλου της παραγωγής και διανομής του στον τελικό καταναλωτή, ένα μπουκάλι νερό καταναλώνει από 1।100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το απλό νερό της βρύσης!Μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε αν αυτή η υποψία ήταν σωστή, μέχρι που... επιβεβαιώθηκε από έρευνα δύο Αμερικανών επιστημόνων, του Πίτερ Γκλάικ του Pacific Institute της Καλιφόρνιας και της Χίδερ Κούλι, που δημοσιεύτηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environment Research Letters».Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει εκτιναχτεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το 2007 κάπου 200 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού πουλήθηκαν διεθνώς, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001. Το εμφιαλωμένο νερό έχει πλέον ξεπεράσει το γάλα και τη μπίρα σε παγκόσμιες πωλήσεις.Εξαρχής πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ότι η κατασκευή και διανομή ενός μπουκαλιού νερού χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι αν παίρναμε το νερό από τη βρύση. Οι ερευνητές υπολόγισαν και πρόσθεσαν την ενέργεια που χρησιμοποιείται στα διαδοχικά στάδια ζωής ενός εμφιαλωμένου μπουκαλιού (κυρίως την καύση πετρελαίου κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του προϊόντος). Μερικά μπουκάλια νερού δεν πάνε μακριά από την πηγή της προέλευσής τους, άλλα όμως ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις, καθώς εισάγονται από μακρινές χώρες με έλλειψη νερού. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατανάλωση ενός εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού είναι τρεις ως τέσσερις φορές πιο ενεργοβόρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός ντόπιου εμφιαλωμένου νερού.Αν και η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης ποικίλει από χώρα σε χώρα, η έρευνα επισήμανε ότι ακόμα και στις πιο ακριβές περιπτώσεις, η απαιτούμενη ενέργεια είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη σε σχέση με την απαιτούμενη ενέργεια για το εμφιαλωμένο νερό.
The first completed scientific energy analysis that became for bottled water showed what a lot of ecologists time now said:from beginning to end his circle of production and his distribution in the final consumer, a bottle water consumes from 1.100 up to 2.000 times more energy concerning simple water of tap!Up to now no one did not know [an] this suspicion was correct, up to that… was confirmed by research of two American women of scientists, [Piter] [Gklaik] of Pacific Institute of California and [Chider] [Koyli], that was published in the environmental magazine “Environment Research Letters”.The consumption of bottled water has been ejected in heights in the all world in the past few year. In 2007 somewhere 200 billions litres of bottled water were sold internationally, showing increase 70% concerning 2001. The bottled water henceforth has exceeded the milk and the beer in world sales.From the start a lot of environmental organisations had expressed reserves that the manufacture and distribution of bottle of water use a lot more energy from what if we took water from the tap. The researchers calculated and they added the energy that is used in in succession stages of life of bottled bottle (mainly the combustion of oil at the production, the transport and the distribution of product). Certain bottles of water do not go far from the source of their origin, other however travel enormous distances, while are imported by distant countries with lack of water. The researchers calculated that the ��[atanalosi] of imported bottled water is three until four times more [energobora] concerning the consumption of local bottled water.Even if the energy that is required for the cleaning of water of tap varies from country to country, the research it pointed out that even in the most precise cases, the required energy is hundreds times smaller concerning the required energy for bottled water
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου