Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΦΟΝΙΚΟΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΜΕ 49.000 ΘΥΜΑΤΑ * 434.000 ΑΠΟ 355.000 ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

80.000 νέα πρόσωπα στην κόλαση της ανεργίας σε 90 μέρες
Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ
Αλλοι 80.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους τους 3 τελευταίους μήνες του 2008, κατά την περίοδο δηλαδή που άρχισε να πλήττει η κρίση την ελληνική οικονομία.
Μόνο τον Δεκέμβριο στον μακρύ κατάλογο των ανέργων προστέθησαν 49।161 εργαζόμενοι. Εκτίναξη της ανεργίας καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, καθώς από 21,2% τον Οκτώβριο έφθασε σε 26,3%. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 8,9% από 7,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και 7,8% τον Νοέμβριο.Τον Δεκέμβριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 434.149 άτομα από 384.988 άτομα που ήταν τον Νοέμβριο και από 355.145 άτομα που είχαν καταγραφεί ως άνεργοι από τη Στατιστική Υπηρεσία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008.Κατά ομάδες ηλικιών τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία έφθασε σε 26,3% μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, σε 11,6% στην ομάδα 25-34 ετών, σε 6,8% στην ομάδα 35-44 ετών, σε 5,7% στην ομάδα 45-54 ετών, σε 4,5% στην ομάδα 55-64 ετών.Κατά περιφέρεια η ανεργία μετρήθηκε από την ΕΣΥΕ: σε 9,3% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε 8,8% στην Κεντρική Μακεδονία, σε 13,4% στη Δυτ. Μακεδονία, σε 12,2% στην Ηπειρο, σε 9,1% στη Θεσσαλία, σε 10,2% στα Ιόνια νησιά, σε 7,8% στη Δυτική Ελλάδα, σε 9% στη Στερεά Ελλάδα, σε 8,3% στην Αττική, σε 5,8% στην Πελοπόννησο, σε 6,8% στο Βόρειο Αιγαίο, σε 11,8% στο Νότιο Αιγαίο και σε 11,2% στην Κρήτη.Κατά φύλο η ανεργία τον Δεκέμβριο ήταν 6,5% μεταξύ των ανδρών και 12,2% μεταξύ των γυναικών.Εκτός αυτών που υπέκυψανΣτους 80.000 ανέργους δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που με εκβιαστικά διλήμματα υπέκυψαν στις πιέσεις των εργοδοτών και δέχθηκαν εβδομαδιαία εργασία 3-4 ημερών με μείωση αποδοχών. Η διόγκωση του αριθμού των ανέργων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους -και ενώ η τάση διόγκωσης συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2009- δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε που να προστατεύσει την απασχόληση, ή έστω, τα μέτρα που έλαβε αποδεικνύονται πλήρως αναποτελεσματικά.Ενα σημαντικό συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΣΥΕ είναι ότι οι επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- προχώρησαν στο επίμαχο διάστημα σε απολύσεις στα μουλωχτά, ενώ οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι) απλώς προειδοποιούσαν για πιθανές απολύσεις και ζητούσαν κρατική αρωγή για να μην τις πραγματοποιήσουν. Εχει μάλιστα σημασία ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 ούτε πιστωτική ασφυξία υπήρξε (οι πιστώσεις αυξάνονται με ρυθμό 16%) ούτε οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης είχαν διαφανεί σε τομείς ευαίσθητους όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, τα αυτοκίνητα κ.λπ.Το στατιστικό ποσοστό της ανεργίας 8,9% είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας, τονίζει η ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι η ανακοίνωση της ΕΣΥΕ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη δραματική εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 8,9% δεν περιλαμβάνει τους νέους που δεν έχουν μπει ποτέ στην παραγωγή, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage και τους «ψευτοαπασχολούμενους» μιας ώρας ή μιας μέρας. Η Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 2 Απριλίου 2009.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2009

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.