Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΦΟΝΙΚΟΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΜΕ 49.000 ΘΥΜΑΤΑ * 434.000 ΑΠΟ 355.000 ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

80.000 νέα πρόσωπα στην κόλαση της ανεργίας σε 90 μέρες
Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ
Αλλοι 80.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους τους 3 τελευταίους μήνες του 2008, κατά την περίοδο δηλαδή που άρχισε να πλήττει η κρίση την ελληνική οικονομία.
Μόνο τον Δεκέμβριο στον μακρύ κατάλογο των ανέργων προστέθησαν 49।161 εργαζόμενοι. Εκτίναξη της ανεργίας καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, καθώς από 21,2% τον Οκτώβριο έφθασε σε 26,3%. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 8,9% από 7,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και 7,8% τον Νοέμβριο.Τον Δεκέμβριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 434.149 άτομα από 384.988 άτομα που ήταν τον Νοέμβριο και από 355.145 άτομα που είχαν καταγραφεί ως άνεργοι από τη Στατιστική Υπηρεσία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008.Κατά ομάδες ηλικιών τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία έφθασε σε 26,3% μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, σε 11,6% στην ομάδα 25-34 ετών, σε 6,8% στην ομάδα 35-44 ετών, σε 5,7% στην ομάδα 45-54 ετών, σε 4,5% στην ομάδα 55-64 ετών.Κατά περιφέρεια η ανεργία μετρήθηκε από την ΕΣΥΕ: σε 9,3% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε 8,8% στην Κεντρική Μακεδονία, σε 13,4% στη Δυτ. Μακεδονία, σε 12,2% στην Ηπειρο, σε 9,1% στη Θεσσαλία, σε 10,2% στα Ιόνια νησιά, σε 7,8% στη Δυτική Ελλάδα, σε 9% στη Στερεά Ελλάδα, σε 8,3% στην Αττική, σε 5,8% στην Πελοπόννησο, σε 6,8% στο Βόρειο Αιγαίο, σε 11,8% στο Νότιο Αιγαίο και σε 11,2% στην Κρήτη.Κατά φύλο η ανεργία τον Δεκέμβριο ήταν 6,5% μεταξύ των ανδρών και 12,2% μεταξύ των γυναικών.Εκτός αυτών που υπέκυψανΣτους 80.000 ανέργους δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που με εκβιαστικά διλήμματα υπέκυψαν στις πιέσεις των εργοδοτών και δέχθηκαν εβδομαδιαία εργασία 3-4 ημερών με μείωση αποδοχών. Η διόγκωση του αριθμού των ανέργων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους -και ενώ η τάση διόγκωσης συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2009- δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε που να προστατεύσει την απασχόληση, ή έστω, τα μέτρα που έλαβε αποδεικνύονται πλήρως αναποτελεσματικά.Ενα σημαντικό συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΣΥΕ είναι ότι οι επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- προχώρησαν στο επίμαχο διάστημα σε απολύσεις στα μουλωχτά, ενώ οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι) απλώς προειδοποιούσαν για πιθανές απολύσεις και ζητούσαν κρατική αρωγή για να μην τις πραγματοποιήσουν. Εχει μάλιστα σημασία ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 ούτε πιστωτική ασφυξία υπήρξε (οι πιστώσεις αυξάνονται με ρυθμό 16%) ούτε οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης είχαν διαφανεί σε τομείς ευαίσθητους όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, τα αυτοκίνητα κ.λπ.Το στατιστικό ποσοστό της ανεργίας 8,9% είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας, τονίζει η ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι η ανακοίνωση της ΕΣΥΕ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη δραματική εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 8,9% δεν περιλαμβάνει τους νέους που δεν έχουν μπει ποτέ στην παραγωγή, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage και τους «ψευτοαπασχολούμενους» μιας ώρας ή μιας μέρας. Η Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 2 Απριλίου 2009.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2009

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι:

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …