Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην Αθήνα οι κτηνοτρόφοι στις 6 Απριλίου


Πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα διοργανώνει στις 6 Απριλίου ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, διεκδικώντας τη ρύθμιση της αγοράς και την άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Παράλληλα, ο ΣΕΚ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης της γαλακτοβιομηχανίας «Vivartia», να αποχωρήσει από τη ζώνη γάλακτος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, υποστήριξε ότι κι άλλες γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται να βαδίσουν στα χνάρια της «Vivartia», ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές. Στη διάρκεια συνάντησης με Βορειοελλαδίτες αγελαδοτρόφους, ο κ. Πεβερέτος κάλεσε τους παραγωγούς να ιδρύσουν τις δικές τους μεταποιητικές μονάδες (αφού, όπως είπε, «δεν ωφελεί να παρακαλάνε τη Vivartia»), τονίζοντας ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ προτίθεται να στηρίξει σχετικές μελέτες. Κατά τον ίδιο, στη Β. Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη μια μεταποιητική μονάδα από παραγωγούς. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ -η οποία πρόσφατα εξαγόρασε (μέσω της «Συνεταιριστικές Επενδύσεις») το 15% της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ελληνική Διατροφή- Coop AE»- είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, που θα προωθεί ενεργά τα συνεταιριστικά προϊόντα. Ο κ. Πεβερέτος απέρριψε ως ανακριβές το επιχείρημα της «Vivartia» ότι της περισσεύει γάλα (περίπου 60 τόνοι ημερησίως, υποστήριξε). Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΚ, στόχος της «Vivartia» είναι -μεταξύ άλλων- να περικόψει το αυξημένο κόστος μεταφοράς από απομακρυσμένα «παραληπτήρια» γάλακτος. Όπως είπε, αν οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν φρέσκο γάλα για τα γιαούρτια που παράγουν, θα χρειάζονταν περίπου 300.000 τόνους πρώτης ύλης και θα ζητούσαν από τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται συχνά συμπυκνώματα γάλακτος, ενώ ο καταναλωτής μένει με την εντύπωση ότι αυτό που τρώει έχει παραχθεί από φρέσκο γάλα. Το τελευταίο διάστημα δε, λόγω της κρίσης, έχει σημειωθεί στροφή των καταναλωτών προς τα συμπυκνωμένα ή μακράς διαρκείας γάλατα, ακόμη και ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι πιο φθηνά. Οι παραγωγοί ζητούν μεταξύ άλλων τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΟΓΑΚ του περιεχομένου των γιαουρτιών, αλλά και του δήθεν «φρέσκου» γάλακτος μακράς διαρκείας και ιδίως των εισαγόμενων ποσοτήτων. Διεκδικούν την ίδρυση ειδικού «ΤΕΜΠΜΕ» για τους κτηνοτρόφους (ώστε να λαμβάνουν άτοκα δάνεια) και «πάγωμα» χρεών επί τριετία με ανάληψη των τόκων από το κράτος. Ζητούν επίσης τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας, ώστε οι καταναλωτές να μαθαίνουν ότι το γάλα μακράς διαρκείας μπορεί μεν να είναι πιο φθηνό, αλλά δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το φρέσκο. Κατά τους ίδιους, το γιαούρτι είναι απαραίτητο να παρασκευάζεται στο εξής μόνο από νωπό φρέσκο γάλα, ενώ επιβάλλεται να εγκριθεί η πλήρης κάλυψη εξόδων για τη δωρεάν διανομή φρέσκου γάλακτος σε σχολεία (σήμερα οι παραγωγοί επιδοτούνται με 0,18 ευρώ/κιλό).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.