Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τη Μελίνα


Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τη μέρα που η Μελίνα Μερκούρη έχασε την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της.
Με πρωτοβουλία του ιδρύματος, που φέρει το όνομά της, τελέστηκε μνημόσυνο στο πρώτο νεκροταφείο στο οποίο παρέστησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κορυφαία στελέχη του κινήματος.
Πριν από 15 χρόνια το άγγελμα του θανάτου της έκανε το γύρο του κόσμου. Από το νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης διαπλέοντας το Ατλαντικό διέσχισε την Ευρώπη και έφτασε στην αγαπημένη της πατρίδα. Η Μελίνα Μερκούρη δεν είναι πια κοντά μας, όπως η ίδια θα ήθελε.
Η Μελίνα λατρεύτηκε με το μικρό της όνομα. Δεν ήταν ηθοποιός, δεν ήταν πολιτικός. Δεν ήτα μόνο αυτά. Ήταν και παρέμεινε η Ελληνίδα σύμβολο, η μόνη που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1960 η ταινία "Ποτέ την Κυριακή", στην οποία τραγούδησε ίσως το γνωστότερο ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό: "Τα παιδιά του Πειραιά".
Η Μελίνα Μερκούρη αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Ακόμα και όταν οι συνταγματάρχες της Χούντας της... αφαίρεσαν την ελληνική υπηκοότητα απάντησε: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα".
Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου εμφανώς συγκινημένος στάθηκε μπροστά στο επιβλητικό μνήμα της Μελίνας και άφησε τριαντάφυλλα. Στη συνέχεια, λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω στάθηκε μπροστά στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου και σε αυτό του γέρου της Δημοκρατίας του παππού του Γιώργου Παπανδρέου.
ΝΕΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Καλλιάνος: Στους 38°C η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο...
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C