Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάλτε αλάτι στο φαγητό! Φτιάχνει τη διάθεση

Ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση το γνωρίζαμε όλοι. Ότι μπορεί, όμως, να μας...φτιάχνει τη διάθεση, ούτε που το είχαμε φανταστεί. Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι το αλάτι ενδεχομένως λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα παρατήρησε ότι οι αρουραίοι που είχαν έλλειψη άλατος, απέφευγαν να κάνουν δραστηριότητες που συνήθως τους ευχαριστούσαν, γεγονός που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης.
«Πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ευχάριστα για τα ποντίκια, δεν προκάλεσαν τον ίδιο βαθμό απόλαυσης. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ανεπάρκεια άλατος και η επιθυμία που συνδέεται με αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος Kim Johnson.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Οι συστάσεις των ειδικών κάνουν λόγο για κατανάλωση το πολύ έως 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το αλάτι είναι εθιστικό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλάτι αναζητώντας τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν, καταγράφηκαν οι ίδιες αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών που είτε λάμβαναν φάρμακα είτε είχαν έλλειψη άλατος.
«Αυτό μας δείχνει ότι η επιθυμία που συνδέεται με την έλλειψη αλατιού ενδεχομένως σχετίζεται με τους ίδιους μηχανισμούς στην εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρούνται όταν υπάρχει κατάχρηση και εθισμός στα φάρμακα», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, εκπρόσωπος του Consensus Action on Salt and Health, μιας ομάδας ειδικών που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που έχει η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αναφέρει: «Το σώμα μας χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού για να λειτουργήσει και σίγουρα όχι την ποσότητα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Η μελέτη ενδεχομένως μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε πολύ αλάτι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία τους. Προσωπικά, όμως, δεν ένιωσα ποτέ ότι εμφανίζω σημάδια κατάθλιψης εάν δεν καταναλώνω πολύ αλάτι. Νομίζω ότι προκαλεί μεγαλύτερη κατάθλιψη το να έχεις ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι το να αποφεύγεις να τρως πολύ αλάτι».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Ψυχολογία και Συμπεριφορά» (Psychology and Behavior)ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…