Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστρέφει στις Σέρρες η κλεμμένη εικόνα της Αποκαθήλωσης

Στο φυσικό της χώρο επιστρέφει η σπάνια εικόνα της Αποκαθήλωσης του 14ου αιώνα που είχε κλαπεί πριν από 30 χρόνια από το Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου και εντοπίστηκε προ πενταετίας στο Λονδίνο. Η εικόνα επέστρεψε στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο μετά από δικαστική διαμάχη που εκδικάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά σημαντικής καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας. Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από τρία χρόνια ο ...έμπορος έργων τέχνης και αντικέρ Γιάννης Πετσόπουλος προσέφερε την εικόνα αυτή προς πώληση στο Μουσείο Μπενάκη. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου την αναγνώρισαν και ειδοποίησαν αμέσως την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στη Σκότλαντ Γιάρντ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και τις δικαστικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση και την επιστροφή της ιστορικής εικόνας.Ο Έλληνας αντικέρ, κάτω από την πίεση των αστυνομικών αποκάλυψε το όνομα του ιδιοκτήτη της εικόνας που επρόκειτο για Έλληνα εφοπλιστή του Λονδίνου, ο οποίος πέθανε πριν από έναν χρόνο. Το ελληνικό κράτος διεκδίκησε την εικόνα από τον γιο του εφοπλιστή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η εικόνα ήταν στην κατοχή της οικογένειάς του για τριάντα χρόνια και έπειτα από δύο αναβολές ο δικαστής έβγαλε την ιστορική απόφαση για την επιστροφή της εικόνας στις ελληνικές αρχές και μάλιστα υποχρέωσε την άλλη πλευρά να πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε το ελληνικό κράτος.Η μεγάλης αξίας αυτή εικόνα, η οποία εκτιμάται από τους βυζαντινολόγους στο ποσό του 1.500.000 ευρώ, είχε κλαπεί μαζί με άλλες εικόνες από το Μοναστήρι ου Αγίου Προδρόμου την ίδια χρονιά. Τον περασμένο Νοέμβριο η εικόνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παραδόθηκε στον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.Μετά από αίτημα του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγο και των τοπικών αρχών, η εικόνα της Αποκαθήλωσης θα επιστραφεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου το Σάββατο 4 Απριλίου από τον νυν υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Τη συντήρηση της εικόνας ανάλαβε το Βυζαντινό Μουσείο και Εκκλησιαστικό Μουσείο Αθηνών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιο, αποκαταστάθηκαν από τους συντηρητές οι απολεπίσεις και τα φουσκώματα που υπήρχαν εμπρός και πίσω από την εικόνα, με κίνδυνο να χαθεί η ζωγραφισμένη επιφάνεια.APE-MPE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.