Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Κι όμως, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ έως και 14% (να φτάσει, δηλαδή, μόλις στο 5%) στις ευαίσθητες υπηρεσίες του τουρισμού, των κατασκευών και άλλων κλάδων. Η απόφαση ελήφθη στις Βρυξέλλες την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομίας, αλλά η Αθήνα τηρεί σιγή... ιχθύος.Στη «λίστα» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις που αναμένεται να δεχθούν πολύ μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση, καθώς δραστηριοποιούνται στους δύο πιο «ευάλωτους» κρίκους της οικονομίας, τον τουρισμό και τις κατασκευές: * Ο ΦΠΑ θα μπορεί να μειωθεί από το 9% στο 5% σε εστιατόρια, καφέ και καντίνες. Ο λόγος για 84.114 επιχειρήσεις που έχουν τζίρο 6,4 δισ. ευρώ, απασχολούν 229.933 άτομα και θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχθούν φέτος ιδιαιτέρως μεγάλες πιέσεις.* Στο 5% μπορεί επίσης να μειωθεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στις εταιρείες και στους τεχνίτες που ανακαινίζουν και επισκευάζουν ιδιωτικές κατοικίες.* Δικαίωμα μείωσης του ΦΠΑ έως το 5% θα έχουν και οι υπηρεσίες καθαρισμού, επισκευής ενδυμάτων, υποδημάτων, δερμάτινων ειδών και ποδηλάτων (επιβαρύνονται σήμερα με 19% ΦΠΑ) όπως και η κατ' οίκον φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών (έχουν 9% ΦΠΑ σήμερα).Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δήλωσε, απλώς, ότι «έγινε συζήτηση για τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, όπου τελικά επετεύχθη συμφωνία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απόφαση δεν δίνει περιθώρια για νέες μειώσεις στην Ελλάδα, όπου θα διατηρήσουμε τους χαμηλούς συντελεστές που είχαμε. Με άλλα λόγια, δεν ανακοίνωσε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΦΠΑ και μάλιστα μέχρι το 5% με ευρωπαϊκή σφραγίδα.Μειώσεις στη ΓαλλίαΗ απόφαση της Τρίτης αποτελεί νίκη της γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε ήδη πανηγυρικά τη μείωση του ΦΠΑ με στόχο τη στήριξη 200.000 εστιατορίων και καφέ της χώρας της. Είχε προηγηθεί η Βρετανία, με γενικευμένη μείωση του βασικού συντελεστή κατά 1,5%, ενώ στην Ελλάδα πυκνώνουν οι φωνές οικονομολόγων αλλά και πολιτικών που συστήνουν μείωση ΦΠΑ.Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του ECOFIN για τον ΦΠΑ γίνεται σαφές ότι «μπορούν όλα τα κράτη να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή (5%) αν το επιθυμούν σε μόνιμη βάση» στις συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών. Η απόφαση αφορά όλα τα κράτη χωρίς εξαίρεση για χώρες με υψηλά ελλείμματα (η Γαλλία π.χ. οδεύει προς δημοσιονομική επιτήρηση, όπως και η Ελλάδα). Η επιτροπή θα ζητήσει, στις 25 Μαρτίου, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά συγκεκριμένο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ σε κάθε κράτος, προτείνοντας την λήψη μέτρων κυρίως στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών. Η επιλογή των μέτρων θα γίνει από τις κυβερνήσεις, μήνες αργότερα. Στο μεσοδιάστημα, βεβαίως, η Αθήνα πρέπει να βρει πώς θα αντισταθμιστούν οι απώλειες των κρατικών ταμείων από τυχόν μείωση του ΦΠΑ. Πώς; Μα με νέα μέτρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι:

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …