Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Κι όμως, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ έως και 14% (να φτάσει, δηλαδή, μόλις στο 5%) στις ευαίσθητες υπηρεσίες του τουρισμού, των κατασκευών και άλλων κλάδων. Η απόφαση ελήφθη στις Βρυξέλλες την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομίας, αλλά η Αθήνα τηρεί σιγή... ιχθύος.Στη «λίστα» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις που αναμένεται να δεχθούν πολύ μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση, καθώς δραστηριοποιούνται στους δύο πιο «ευάλωτους» κρίκους της οικονομίας, τον τουρισμό και τις κατασκευές: * Ο ΦΠΑ θα μπορεί να μειωθεί από το 9% στο 5% σε εστιατόρια, καφέ και καντίνες. Ο λόγος για 84.114 επιχειρήσεις που έχουν τζίρο 6,4 δισ. ευρώ, απασχολούν 229.933 άτομα και θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχθούν φέτος ιδιαιτέρως μεγάλες πιέσεις.* Στο 5% μπορεί επίσης να μειωθεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στις εταιρείες και στους τεχνίτες που ανακαινίζουν και επισκευάζουν ιδιωτικές κατοικίες.* Δικαίωμα μείωσης του ΦΠΑ έως το 5% θα έχουν και οι υπηρεσίες καθαρισμού, επισκευής ενδυμάτων, υποδημάτων, δερμάτινων ειδών και ποδηλάτων (επιβαρύνονται σήμερα με 19% ΦΠΑ) όπως και η κατ' οίκον φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών (έχουν 9% ΦΠΑ σήμερα).Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δήλωσε, απλώς, ότι «έγινε συζήτηση για τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, όπου τελικά επετεύχθη συμφωνία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απόφαση δεν δίνει περιθώρια για νέες μειώσεις στην Ελλάδα, όπου θα διατηρήσουμε τους χαμηλούς συντελεστές που είχαμε. Με άλλα λόγια, δεν ανακοίνωσε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΦΠΑ και μάλιστα μέχρι το 5% με ευρωπαϊκή σφραγίδα.Μειώσεις στη ΓαλλίαΗ απόφαση της Τρίτης αποτελεί νίκη της γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε ήδη πανηγυρικά τη μείωση του ΦΠΑ με στόχο τη στήριξη 200.000 εστιατορίων και καφέ της χώρας της. Είχε προηγηθεί η Βρετανία, με γενικευμένη μείωση του βασικού συντελεστή κατά 1,5%, ενώ στην Ελλάδα πυκνώνουν οι φωνές οικονομολόγων αλλά και πολιτικών που συστήνουν μείωση ΦΠΑ.Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του ECOFIN για τον ΦΠΑ γίνεται σαφές ότι «μπορούν όλα τα κράτη να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή (5%) αν το επιθυμούν σε μόνιμη βάση» στις συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών. Η απόφαση αφορά όλα τα κράτη χωρίς εξαίρεση για χώρες με υψηλά ελλείμματα (η Γαλλία π.χ. οδεύει προς δημοσιονομική επιτήρηση, όπως και η Ελλάδα). Η επιτροπή θα ζητήσει, στις 25 Μαρτίου, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά συγκεκριμένο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ σε κάθε κράτος, προτείνοντας την λήψη μέτρων κυρίως στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών. Η επιλογή των μέτρων θα γίνει από τις κυβερνήσεις, μήνες αργότερα. Στο μεσοδιάστημα, βεβαίως, η Αθήνα πρέπει να βρει πώς θα αντισταθμιστούν οι απώλειες των κρατικών ταμείων από τυχόν μείωση του ΦΠΑ. Πώς; Μα με νέα μέτρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.