Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόστιμα 50.000€ για όσους δεν τηρούν την εργασιακή νομοθεσία


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Δ. Κοντός, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνική Επιτροπής (ΟΚΕ) το Σ/Ν «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ρύθμιση θεμάτων οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις». Τόνισε ότι: «Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, κεντρική θέση αποτελεί η στήριξη της απασχόλησης. Και αυτό γιατί η απασχόληση συνιστά το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης αλλά και την καλύτερη ασπίδα προστασίας της Κοινωνικής Συνοχής».
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο κατεξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός της Αγοράς Εργασίας. Είναι το Σώμα που παρακολουθεί, ελέγχει και εξασφαλίζει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η ενίσχυση και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ μέσα από το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα με τον Νομοσχέδιο αυτό:
· Δημιουργούνται νέες υπηρεσιακές μονάδες, πραγματοποιείται ανακατανομή των ήδη υπάρχουσων θέσεων
· Προβλέπεται η δυνατότητα μετάθεσης υπαλλήλων από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου σε κενές οργανικές θέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αντίστροφα
· Αυξάνεται ο αριθμός των Ειδικών Επιθεωρητών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
· Υποχρεώνεται ο εργοδότης να τηρεί το βιβλίο αδειών επί μια πενταετία
· Επιβάλλονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν την εργασιακή νομοθεσία από πεντακόσια ευρώ (500€) μέχρι και πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000€)
· Ο ρόλος του ιατρού εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός αναφορικά με την ενίσχυση των μέτρων στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας. Με το Νομοσχέδιο αυτό επιλύονται εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν μέχρι σήμερα και αφορούσαν στον τρόπο απόκτησης της ειδικότητας ιατρικής εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται όλες οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Επιθεωρητές Εργασίας να έχουν άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και βάσεις δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους σε θέματα αρμοδιότητάς τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.
Τέλος ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι να διατηρήσουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, να στηρίξουμε την πλήρη και σταθερή απασχόληση, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον Έλληνα εργαζόμενο.
Πρόστιμα 50.000€ στους εργοδότες που δεν τηρούν την εργασιακή νομοθεσίαHellenic Business

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Καλλιάνος: Στους 38°C η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο...
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C