Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Ευάγγελος Κουλουμπής


Την τελευταία του πνοή, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, άφησε το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και επί σειρά ετών βουλευτής και υπουργός, καθώς και υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ευάγγελος Κουλουμπής. Ο Βαγγέλης Κουλουμπής ήταν παιδί προσφυγικής οικογένειας. Γεννήθηκε στην Καισαριανή, όπου και μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου. Σπούδασε στο ΕΜΠ, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Νομομηχανικός, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το δημόσιο τομέα, για να βγει στο στίβο του ελεύθερου επαγγελματία, ως μελετητής και κατασκευαστής πολλών έργων.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τον συνδικαλισμό των διπλωματούχων μηχανικών και το 1973, μαζί με σημαίνοντα στελέχη του τεχνικού κόσμου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, με σκοπό να ανατρέψουν τη χουντική διοίκηση του συλλόγου, κάτι που κατόρθωσαν τον Μάρτιο του 1974, οπότε το ψηφοδέλτιο της δημοκρατικής κίνησης, πέτυχε να αποσπάσει πλέον του 70% των ψήφων.
Τον Βαγγέλη Κουλουμπή, εκτός των άλλων, διέκρινε και η ευθυκρισία και είναι χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο-χρονικό δεν δίστασε να καταγράψει και να παραδεχτεί το μεγαλύτερο λάθος του στα 7,5 χρόνια που διετέλεσε υπουργός γράφοντας συγκεκριμένα:
«Πήρα εντολή από τον Πρωθυπουργό να ενώσω τα τρία υπουργεία (Δημοσίων Έργων, Χωροταξίας-Οικισμού-Περιβάλλοντος και Μεταφορών). Έτσι δημιούργησα το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφήνοντας το υπουργείο Μεταφορών. Ήταν μεγάλο λάθος να ενώσω το Περιβάλλον με το υπουργείο Δημοσίων Έργων κι' αυτό φάνηκε αργότερα. Έπρεπε να ενώσω σε ένα υπουργείο το Δημοσίων Έργων με το Μεταφορών και να δημιουργηθεί άλλο, ανεξάρτητο, υπουργείο Περιβάλλοντος».
Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ
Για τον θάνατο του Βαγγέλη Κουλουμπή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Βαγγέλης Κουλουμπής ανήκει στις κορυφαίες φυσιογνωμίες του τεχνικού κόσμου στον εικοστό αιώνα.
Η απώλεια του για εμάς στο ΤΕΕ είναι τεράστια, γιατί σε όλη την συνδικαλιστική και πολιτική διαδρομή και ως τις τελευταίες στιγμές του, υπήρξε καλοπροαίρετος κριτής και πολύτιμος σύμβουλος των παρεμβάσεων μας. Αφήνει πίσω του σημαντικές παρακαταθήκες π.χ. για τη διαφάνεια στα έργα, για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, το περιβάλλον και μια σειρά μεγάλα ζητήματα, τις οποίες οφείλουμε, στη μνήμη του πλέον, να λαμβάνουμε υπόψη και να ακολουθούμε».
Η κηδεία του Βαγγέλη Κουλουμπή θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στο Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στις 14:00 και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της γενέτειράς του Καισαριανής.
Επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS.EPT

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…