Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Χάρτα» Γιώργου για τους αγρότες


Την ένταξη των αγροτών στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, την έμφαση σε πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και την ίδρυση αγροτικών σχολών εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες και δεσμεύθηκε για φθηνή καθαρή ενέργεια στους αγρότες, ίδρυση αγροτικών σχολών και ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών.
«Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι».
Αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη είπε ότι προσφέρει καινοτόμους τρόπους, για να μειωθεί το κοστολόγιο του Έλληνα αγρότη και πρόσθεσε ότι «εμείς θα δώσουμε σε όσους αγρότες το επιθυμούν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών ή συνδυασμού τους. Για να καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους με φθηνή και καθαρή ενέργεια».
«Η διαφορετικότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως η «απογείωση» της αγροτικής παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού θα επιτευχθεί με την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων μέσω της επέκτασης των πιστοποιημένων προτύπων για ονομασίες προέλευσης με απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους.
Ακολούθως τόνισε ότι έχει ήδη δεσμευθεί για τη δημιουργία Συστήματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους αλιείς, ενώ το κράτος θα πιστοποιεί, θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα ενισχύει φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επίσης, είπε ότι θα δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου αγροτικές σχολές στις περιφέρειες για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Δεσμεύθηκε παράλληλα για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου πρότυπων αγροκτημάτων για την εφαρμογή υποδειγματικών μεθόδων αγροτικής παραγωγής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την σημασία που αποκτά η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως το ζήτημα στην ΕΕ δεν πρέπει πλέον να τίθεται ως στήριξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα στρέμματα, αλλά ως στήριξη της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.
Υπό αυτήν την οπτική, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής και ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή και προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής στα σχολεία, ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία.
«Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι είναι «αδιανόητο να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων».
Τάχθηκε υπέρ της «λειτουργίας του ανταγωνισμού και της πάταξης κάθε είδους καρτέλ που λειτουργούν είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων ή στον χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων».
«Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του, είμαι αποφασισμένος να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά.
Για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις είπε: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν έβαλε ως προτεραιότητα τα χρήματα, αλλά εξέπεμψε μια δυνατή κραυγή αφύπνισης, διαμαρτυρίας και αγωνίας για το άμεσο μέλλον το δικό τους και της χώρας», ενώ κάλεσε τους αγρότες να μην χάνουν το κουράγιο τους ούτε την περηφάνεια τους «γιατί χωρίς εσάς η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει».
πηγή: ta nea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας