Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανασφάλεια στη δουλειά καταστροφή για την υγεία μας

Οι άνθρωποι που ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους έχουν χειρότερη υγεία και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με όσους έχουν απολυθεί από την εργασία τους, διαπιστώνει μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα παλαιότερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι ηλικίας άνω των 25 ετών. Οι εθελοντές είχαν ερωτηθεί για την σωματική και ψυχική τους υγεία καθώς και για το εάν αισθάνονταν ασφάλεια στην εργασία τους. Για παράδειγμα, ρωτήθηκαν για τις πιθανότητες που πίστευαν ότι έχουν να παραμείνουν για τα επόμενα δυο χρόνια στην δουλειά που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή.
Η μια μελέτη διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 1986-1989 και η άλλη το διάστημα 1995-2005. Σε καμία από τις δυο μελέτες δεν συμμετείχαν άνεργοι.
Σε ποσοστό 18% οι εθελοντές απάντησαν ότι είχαν νιώσει εργασιακή ανασφάλεια κάποια στιγμή. Σχεδόν το 5% όσων συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα και το 3% όσων συμμετείχαν στη δεύτερη έρευνα ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Όσοι από τους συμμετέχοντες φοβούνταν ότι θα έχαναν τη δουλειά τους, απάντησαν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν καλή καθώς και ότι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με όσους εθελοντές είχαν απολυθεί κάποια στιγμή αλλά είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά.
Ειδικότερα για όσους είχαν χρόνια εργασιακή ανασφάλεια, βρέθηκε ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν χειρότερη συγκριτικά με όσους κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Sarah Burgard, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο στρες που δημιουργεί η ανεργία. Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις που έχει η διαρκής εργασιακή ανασφάλεια.
«Η αρνητική επίπτωση του να αισθάνεται κάποιος διαρκώς ανασφάλεια ήταν πιο σημαντική από ό,τι η ίδια η ανεργία. Η αρνητική προσμονή ενός γεγονότος μπορεί να είναι περισσότερο στρεσογόνα από το ίδιο το γεγονός. Οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να έχουν μια Δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους και δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση», σχολιάζει η Sarah Burgard.
Η ερευνήτρια συμβουλεύει όσους βιώνουν έντονη εργασιακή ανασφάλεια, να προσπαθήσουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή να τρώνε σωστά, να γυμνάζονται, να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους και να κάνουν χρήση τεχνικών που ανακουφίζουν από το άγχος.
«Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται αδύναμοι. Η ανάληψη δράσης -στο σημείο φυσικά που αυτό είναι δυνατό- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν τουλάχιστον κάποιο έλεγχο σε μια δύσκολη κατάσταση», συμπληρώνει η επικεφαλής της μελέτης.
Ο δρ. Norman Sussman από την ψυχιατρική κλινική του ιατρικού κέντρου NYU Langone επισημαίνει ότι κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την εργασιακή ανασφάλεια ή την απόλυση από τη δουλειά.
Για αυτούς που έχουν την τάση να ανησυχούν ή να αισθάνονται άβολα σε δύσκολες καταστάσεις, οι ανησυχίες που εγείρονται για το μέλλον της εργασίας τους μπορεί να τους «φορτώνουν» με άγχος και να προκαλούν προβλήματα υγείας όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, διαταραχές στο έντερο και υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλοι άνθρωποι, όμως μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες στιγμές και να έχουν λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η αιτία που συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστη.«Η μη φυσιολογική ανησυχία είναι να ανησυχείς για κάτι που πιθανώς να συμβεί ή να μην συμβεί και να «μεταφέρεις» στο σήμερα τα προβλήματα που μπορεί να συμβούν αύριο», σχολιάζει ο δρ. Norman Sussman.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού εντύπου «Social Science & Medicine».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.