Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφορία: Αρχίζει να κατάσχει ακίνητα

Αντίστροφη μέτρηση για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν... στοχοποιήσει 1.521 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι διαθέτουν και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι ο καθένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα.
Ετσι έχει αρχίσει η αποστολή... προειδοποιητικών επιστολών μέσω των οποίων καλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία επιβολής ποινών.
Το υπουργείο πιέζει με την απειλή των κατασχέσεων, προκειμένου να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, όπως αυτή προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους. Οσοι προσέρχονται στις εφορίες ενημερώνονται τόσο για τον ορατό κίνδυνο κατάσχεσης όσο και για την επικείμενη ρύθμιση.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για όσους δεν προσέλθουν στη ρύθμιση η διαδικασία κατασχέσεων θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή.
Προσθέτει πως κανείς δεν επιθυμεί να εκποιήσει ακίνητα πολιτών, αλλά από την άλλη όσοι χρωστούν επί χρόνια στην εφορία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 520 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα.
Ομως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους γιατί χρωστούν στην εφορία λιγότερα από 10.000 ο καθένας.
«Καμπάνα»Η «καμπάνα» χτυπάει για 1.521 φορολογούμενους εκ των οποίων:
924 έχουν οφειλές από 10.000 έως και 20.000 ευρώ ο καθένας και μέση αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 219.830 ευρώ.
435 πολίτες χρωστούν από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, διαθέτουν τουλάχιστον 4 ακίνητα ο καθένας και η μέση αξία της περιουσίας τους ανέρχεται σε 254.557 ευρώ.
99 οφείλουν από 50.000 έως και 100.000 ευρώ έκαστος και η μέση αξία ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 249.701 ευρώ.
63 χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή η μέση οφειλή ανέρχεται σε 541.892 ευρώ και η μέση αξία της περιουσίας τους σε 231.738 ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, επειδή η μέση αξία των ακινήτων υπολείπεται της μέσης αξίας των οφειλών, υπάρχουν οφειλέτες που η ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και αν κατασχεθεί και εκποιηθεί, δεν θα καλύψει τα υπέρογκα χρέη τους.
Οι συνολικές οφειλές και των 1.521 ανέρχονται στα 66,77 εκατ. ευρώ.
Θεωρείται ότι προειδοποιήσεις για την κατάσχεση θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό οφειλετών στη ρύθμιση.
Γι’ αυτό και στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και στο άρθρο 66 υπάρχει πρόβλεψη για «καταβολή εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την υιοθέτηση και κινήτρων. Ειδικότερα, για βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αν εξοφληθούν στο σύνολό τους εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οφειλέτες απαλλάσσονται κατά 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Τώρα, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται στα μέσα Απριλίου όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη διαθέτουν χρονικό περιθώριο ενάμιση μήνα έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μία πιο επιθετική πολιτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Θα υπάρχει ειδικό σύστημα παρακολούθησης και... άμεσης επέμβασης με τη μορφή τηλεφωνημάτων και επιστολών μόλις κάποια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Και αυτό γιατί κατά το παρελθόν, όπως λένε στο υπουργείο, οι υποθέσεις χρόνιζαν και διαιωνιζόταν ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους ασυνεπείς φορολογούμενους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.