Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφορία: Αρχίζει να κατάσχει ακίνητα

Αντίστροφη μέτρηση για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν... στοχοποιήσει 1.521 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι διαθέτουν και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι ο καθένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα.
Ετσι έχει αρχίσει η αποστολή... προειδοποιητικών επιστολών μέσω των οποίων καλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία επιβολής ποινών.
Το υπουργείο πιέζει με την απειλή των κατασχέσεων, προκειμένου να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, όπως αυτή προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους. Οσοι προσέρχονται στις εφορίες ενημερώνονται τόσο για τον ορατό κίνδυνο κατάσχεσης όσο και για την επικείμενη ρύθμιση.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για όσους δεν προσέλθουν στη ρύθμιση η διαδικασία κατασχέσεων θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή.
Προσθέτει πως κανείς δεν επιθυμεί να εκποιήσει ακίνητα πολιτών, αλλά από την άλλη όσοι χρωστούν επί χρόνια στην εφορία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 520 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα.
Ομως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους γιατί χρωστούν στην εφορία λιγότερα από 10.000 ο καθένας.
«Καμπάνα»Η «καμπάνα» χτυπάει για 1.521 φορολογούμενους εκ των οποίων:
924 έχουν οφειλές από 10.000 έως και 20.000 ευρώ ο καθένας και μέση αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 219.830 ευρώ.
435 πολίτες χρωστούν από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, διαθέτουν τουλάχιστον 4 ακίνητα ο καθένας και η μέση αξία της περιουσίας τους ανέρχεται σε 254.557 ευρώ.
99 οφείλουν από 50.000 έως και 100.000 ευρώ έκαστος και η μέση αξία ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 249.701 ευρώ.
63 χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή η μέση οφειλή ανέρχεται σε 541.892 ευρώ και η μέση αξία της περιουσίας τους σε 231.738 ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, επειδή η μέση αξία των ακινήτων υπολείπεται της μέσης αξίας των οφειλών, υπάρχουν οφειλέτες που η ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και αν κατασχεθεί και εκποιηθεί, δεν θα καλύψει τα υπέρογκα χρέη τους.
Οι συνολικές οφειλές και των 1.521 ανέρχονται στα 66,77 εκατ. ευρώ.
Θεωρείται ότι προειδοποιήσεις για την κατάσχεση θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό οφειλετών στη ρύθμιση.
Γι’ αυτό και στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και στο άρθρο 66 υπάρχει πρόβλεψη για «καταβολή εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την υιοθέτηση και κινήτρων. Ειδικότερα, για βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αν εξοφληθούν στο σύνολό τους εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οφειλέτες απαλλάσσονται κατά 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Τώρα, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται στα μέσα Απριλίου όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη διαθέτουν χρονικό περιθώριο ενάμιση μήνα έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μία πιο επιθετική πολιτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Θα υπάρχει ειδικό σύστημα παρακολούθησης και... άμεσης επέμβασης με τη μορφή τηλεφωνημάτων και επιστολών μόλις κάποια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Και αυτό γιατί κατά το παρελθόν, όπως λένε στο υπουργείο, οι υποθέσεις χρόνιζαν και διαιωνιζόταν ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους ασυνεπείς φορολογούμενους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: