Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς υπολογίζεται η ηλικία συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ

Ακόμη και η... μια ώρα μετράει για την συνταξιοδότηση σας και το ύψος της σύνταξης που θα πάρετε. Αυτό προκύπτει από επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης δεν συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου (γενέθλια ημέρα), αλλά με την προηγούμενη ημέρα.
Εφόσον ο δικαιουχος πληρεί το κριτηριο αυτό, μπορεί από  την ημερομηνία γέννησης να αιτηθει συνταξης.
Πάντως, δεν θα αναθεωρηθούν οι περιπτώσεις που τυχόν έχει αναγνωριστεί λήξη δικαιώματος συνταξιοδότησης σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω εσφαλμένης εκτίμησης ως προς τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Περιπτώσεις που έχουν κριθεί δυσμενώς θα επανεξετάζονται μόνο μετα την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερομένους
Με αφορμή ερωτήσεις ασφαλισμένων σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας που καθορίζεται από την ασφαλιστική νομοθεσία ως όριο σε κάθε περίπτωση κατοχύρωσης ή θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, το ΙΚΑ διευκρυνίζει ότι για τον καθορισμό της ηλικίας του δικαιούχου λαμβάνεται υπόψη και η ημέρα της γέννησής του.
Έτσι, το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνταξιοδοτησης ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, συμπληρώνεται τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας της ημερομηνίας γέννησης.
Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδεκάτου μήνα.
Ημερολογιακά, ο μήνας αυτός είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
α) Άνδρας ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες εργασίας, ο οποίος έχει γεννηθεί την 1.1.1948, συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του, τα μεσάνυχτα της 31.12.2012.
Κατά την ημερομηνία αυτή θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη και από την 1.1.2013 και μετά μπορεί να το ασκήσει.
Αντίθετα, εάν έχει γεννηθεί στις 2.1.1948, επειδή η ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του είναι τα μεσάνυχτα της 1.1.2013, θεμελιώνει κατά την ημερομηνία αυτή συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη δεδομένου ότι από 1.1.2013 αυξάνεται το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κατά δύο έτη ( 67ο έτος). .
β) Στην περίπτωση τέκνου, δικαιούχου σύνταξης λόγω θανάτου του γονέα ασφαλισμένου, το οποίο γεννήθηκε την 1.5.2000, το δικαίωμα συνταξιοδότησης λήγει στις 30.4.2018, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Εάν όμως η ημερομηνία γέννησης είναι η 2.5.2000, το δικαίωμα λήγει την 1.5.2018.
γ) Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για μητέρες ανηλίκων τέκνων, οι απαιτούμενες (5.500) ημέρες ασφάλισης πρέπει να συμπληρώνονται έως την προηγούμενη από την ημέρα ενηλικίωσης του παιδιού. Έτσι, τέκνο που γεννήθηκε στις 12.1.1992 ενηλικιώνεται στις 11.1.2010, επομένως η μητέρα ασφαλισμένη εφόσον συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης έως τις 11.1.2010, κατοχυρώνει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της και μειωμένη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας