Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

02.09.2014 12:16

Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα για εκείνους που αποφασίζουν να παρατήσουν το κανονικό κάπνισμα και να δοκιμάσουν τη τύχη τους με το ηλεκτρονικό.
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), στην ερευνητική ομάδα της οποίας βρίσκεται ως επικεφαλής ο δρ. Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητή Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, αναφέρει πως δεν είναι ρόδινα με το e-τσιγάρο.
Τα καλά νέα είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν σχεδόν μηδαμινά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στον αέρα. Τα κακά είναι ότι απελευθερώνουν τοξικά μέταλλα που δεν υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τους ρύπους στον αέρα γραφείων και δωματίων, ενόσω εθελοντές κάπνιζαν κανονικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ευρήματα ήταν κάτι παραπάνω από δηλωτικά: κατέγραψαν 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων αιωρούμενων μορίων στα δωμάτια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με σχεδόν μηδενικά επίπεδα οργανικών καρκινογόνων.
Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα επικίνδυνα μέταλλα στον αέρα, ορισμένα εκ των οποίων δεν περιέχονται καν στα κανονικά τσιγάρα. Στην πραγματικότητα, εντοπίστηκε χρώμιο το οποίο δεν υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα, καθώς και τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα νικελίου, γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Environmental Science, Processes and Impacts».
Υπήρχαν επίσης μόλυβδος, ψευδάργυρος και άλλα τοξικά μέταλλα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στα κανονικά τσιγάρα.
Όπως επισήμανε ο κ. Σιούτας:«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά, αλλά τα αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το νικέλιο και το χρώμιο εγείρουν ανησυχίες».
Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την έκθεσή του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην οποία ζητά να υπάρξει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συσκευές αυτές και το περιεχόμενό τους, καθώς και να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και στη διαφήμιση και την πώληση σε ανηλίκους - συστάσεις τις οποίες ενστερνίστηκαν στη συνέχεια διεθνείς ιατρικές ενώσεις, όπως η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: