Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

Μελέτη-σοκ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν τοξικά μέταλλα

02.09.2014 12:16

Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα για εκείνους που αποφασίζουν να παρατήσουν το κανονικό κάπνισμα και να δοκιμάσουν τη τύχη τους με το ηλεκτρονικό.
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), στην ερευνητική ομάδα της οποίας βρίσκεται ως επικεφαλής ο δρ. Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητή Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, αναφέρει πως δεν είναι ρόδινα με το e-τσιγάρο.
Τα καλά νέα είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν σχεδόν μηδαμινά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στον αέρα. Τα κακά είναι ότι απελευθερώνουν τοξικά μέταλλα που δεν υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τους ρύπους στον αέρα γραφείων και δωματίων, ενόσω εθελοντές κάπνιζαν κανονικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ευρήματα ήταν κάτι παραπάνω από δηλωτικά: κατέγραψαν 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων αιωρούμενων μορίων στα δωμάτια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με σχεδόν μηδενικά επίπεδα οργανικών καρκινογόνων.
Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα επικίνδυνα μέταλλα στον αέρα, ορισμένα εκ των οποίων δεν περιέχονται καν στα κανονικά τσιγάρα. Στην πραγματικότητα, εντοπίστηκε χρώμιο το οποίο δεν υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα, καθώς και τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα νικελίου, γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Environmental Science, Processes and Impacts».
Υπήρχαν επίσης μόλυβδος, ψευδάργυρος και άλλα τοξικά μέταλλα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στα κανονικά τσιγάρα.
Όπως επισήμανε ο κ. Σιούτας:«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά, αλλά τα αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το νικέλιο και το χρώμιο εγείρουν ανησυχίες».
Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την έκθεσή του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην οποία ζητά να υπάρξει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συσκευές αυτές και το περιεχόμενό τους, καθώς και να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και στη διαφήμιση και την πώληση σε ανηλίκους - συστάσεις τις οποίες ενστερνίστηκαν στη συνέχεια διεθνείς ιατρικές ενώσεις, όπως η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.