Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο έμπολα ήρθε στην Ευρώπη. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί

Ο έμπολα ήρθε στην Ευρώπη. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί

Στην περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον Έμπολα τα λάθη πληρώνονται. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας

Έτσι σχολιάζει το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη ο δρ. Τζοβάνι Ρέτσα, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας στην Ιταλία.

«Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν έρθει στην Ευρώπη, και πάντα το σύστημα ατομικής προστασίας λειτούργησε. Η διαδικασία προσέγγισης αυτών των ανθρώπων είναι λεπτομερής και σύνθετη. Δεν χρειάζονται μόνο η κατάλληλη αμφίεση, αλλά και μέτρα προστασίας στη φάση της αρωγής. Απαιτείται επίσης πολύς χρόνος στη συνέχεια για την απομάκρυνση των ρούχων. Αν όλα αυτά γίνουν όπως πρέπει, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».

Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Αφρική, συνεχίζει ο δρ. Ρέτσα. Στα νοσοκομεία των αφρικανικών χωρών, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί το κρούσμα στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Έμπολα δεν μεταδίδεται αν δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ασθένειας. Με άλλα λόγια, όποιος απλώς τον επωάζει δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Εάν λοιπόν η συγκεκριμένη
ισπανίδα νοσοκόμα επισκέφθηκε κάποιους χώρους πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί να πήγε στο νοσοκομείο με τα πρώτα συμπτώματα. Και να παρακολουθούνται επιδημιολογικά όλοι οι άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή μαζί της.
Με άλλα λόγια, τόσο ο δρ. Ρέτσα όσο και άλλοι συνάδελφοί του που μιλούν σήμερα στον ιταλικό Τύπο θεωρούν ότι δεν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για την Ευρώπη μετά την εμφάνιση του κρούσματος στην Ισπανία και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να επανεξεταστούν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. Όταν βέβαια εισέρχονται σε μια χώρα άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί από τον Έμπολα, πρέπει να λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα. Επιπλέον, αποτελεί ηθικό χρέος να προσφέρεται η καλύτερη βοήθεια σε όποιον διακινδυνεύει τη ζωή του ως εθελοντής ή εργαζόμενος στην υγεία».

Τι καινούργιο έχουμε μάθει για τον ιό σε σχέση με την έναρξη της επιδημίας; «Ο Έμπολα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά», απαντά στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ένας άλλος ιταλός καθηγητής, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο. «Η μετάδοση γίνεται δια μέσου της άμεσης επαφής με τα οργανικά υγρά του ασθενούς που έχει ήδη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι η ίδια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες: 7 στους 10».

Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο ιός μεταλλάσσεται; Και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του από τον αέρα, όπως ο SARS; «Αυτά είναι εικασίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ποτέ με έναν ιό που να είναι ικανός για μια τόσο γρήγορη μετάλλαξη και που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά ο τρόπος της μετάδοσής του. Ο Έμπολα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στον ιδρώτα».

Και τότε πώς εξηγείται ότι ο ιός είναι τόσο επιθετικός; «Αυτό πρέπει να έχει σχέση με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου. Σε χώρες με μια καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.