Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο έμπολα ήρθε στην Ευρώπη. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί

Ο έμπολα ήρθε στην Ευρώπη. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί

Στην περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον Έμπολα τα λάθη πληρώνονται. Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας

Έτσι σχολιάζει το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη ο δρ. Τζοβάνι Ρέτσα, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας στην Ιταλία.

«Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν έρθει στην Ευρώπη, και πάντα το σύστημα ατομικής προστασίας λειτούργησε. Η διαδικασία προσέγγισης αυτών των ανθρώπων είναι λεπτομερής και σύνθετη. Δεν χρειάζονται μόνο η κατάλληλη αμφίεση, αλλά και μέτρα προστασίας στη φάση της αρωγής. Απαιτείται επίσης πολύς χρόνος στη συνέχεια για την απομάκρυνση των ρούχων. Αν όλα αυτά γίνουν όπως πρέπει, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».

Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Αφρική, συνεχίζει ο δρ. Ρέτσα. Στα νοσοκομεία των αφρικανικών χωρών, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί το κρούσμα στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Έμπολα δεν μεταδίδεται αν δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ασθένειας. Με άλλα λόγια, όποιος απλώς τον επωάζει δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Εάν λοιπόν η συγκεκριμένη
ισπανίδα νοσοκόμα επισκέφθηκε κάποιους χώρους πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί να πήγε στο νοσοκομείο με τα πρώτα συμπτώματα. Και να παρακολουθούνται επιδημιολογικά όλοι οι άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή μαζί της.
Με άλλα λόγια, τόσο ο δρ. Ρέτσα όσο και άλλοι συνάδελφοί του που μιλούν σήμερα στον ιταλικό Τύπο θεωρούν ότι δεν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για την Ευρώπη μετά την εμφάνιση του κρούσματος στην Ισπανία και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να επανεξεταστούν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. Όταν βέβαια εισέρχονται σε μια χώρα άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί από τον Έμπολα, πρέπει να λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα. Επιπλέον, αποτελεί ηθικό χρέος να προσφέρεται η καλύτερη βοήθεια σε όποιον διακινδυνεύει τη ζωή του ως εθελοντής ή εργαζόμενος στην υγεία».

Τι καινούργιο έχουμε μάθει για τον ιό σε σχέση με την έναρξη της επιδημίας; «Ο Έμπολα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά», απαντά στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ένας άλλος ιταλός καθηγητής, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο. «Η μετάδοση γίνεται δια μέσου της άμεσης επαφής με τα οργανικά υγρά του ασθενούς που έχει ήδη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι η ίδια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες: 7 στους 10».

Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο ιός μεταλλάσσεται; Και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του από τον αέρα, όπως ο SARS; «Αυτά είναι εικασίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ποτέ με έναν ιό που να είναι ικανός για μια τόσο γρήγορη μετάλλαξη και που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά ο τρόπος της μετάδοσής του. Ο Έμπολα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στον ιδρώτα».

Και τότε πώς εξηγείται ότι ο ιός είναι τόσο επιθετικός; «Αυτό πρέπει να έχει σχέση με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου. Σε χώρες με μια καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: