Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απίστευτη τακτική για να διατηρηθεί το γάλα εκτός ψυγείου


Απίστευτη τακτική για να διατηρηθεί το γάλα εκτός ψυγείου
Για πολλούς αιώνες, προτού έρθει η ψύξη στη ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με μια παλιά ρώσικη πρακτική οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν το γάλα εκτός ψυγείου ρίχνοντας ένα βάτραχο μέσα σε αυτό. Με το πέρασμα των χρόνων η πρακτική αυτή ξεπεράστηκε και έφτασε να θεωρείται «μύθος»...

Μια ερευνητική ομάδα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, όμως, με επικεφαλής τον χημικό Dr. Albert Lebedev έδειξαν ότι ίσως η παλιά αυτή πρακτική να κρύβει κάποιο όφελος.

Τα κουτιά πάγου -με άλλα λόγια τα πρώιμα ψυγεία- άρχισαν να γίνονται διαθέσιμα στους καταναλωτές στα μέσα του 19ου αιώνα και μια νέα επιχείρηση «γεννήθηκε».

Η Νέα Αγγλία και η Νορβηγία ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πάγου, σύμφωνα με άρθρο του Matt Blitz στο Today I Found Out.

Τα κουτιά πάγου κατασκευάζονταν συνήθως από ξύλο με ψευδάργυρο ή κομμάτια κασσίτερου και μονωτικά υλικά, όπως πριονίδι, φελλό και άχυρο. Ήταν πολύ δημοφιλή μέχρι που αντικαταστάθηκαν εντελώς από το ηλεκτρικό ψυγείο στις αρχές του 1930.

Ο Jacob Perkins εφηύρε την πρώτη εκδοχή του ψυγείου το 1834, όταν ανακαλύφθηκε ότι η επικίνδυνη υγροποιημένη αμμωνία είχε ψυκτικές ιδιότητες.

Τα πρώτα «μη τοξικό» ψυγεία που άρχισαν να τραβούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών κατασκευάστηκαν προς τα τέλη του 1920, όταν η General Motors έφτιαξε το Freon ως ψυκτικό παράγοντα και αντικατέστησε την αμμωνία.

Ωστόσο, σε πολλά μικρά αγροτικά χωριά της Ρωσίας οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση στα κουτιά πάγου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εφευρίσκουν τρόπους για να διατηρούν τις προμήθειές τους.

Η πρακτική του βατράχου συνεχίστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα και όπως περιγράφει ο Dr. Lebedev, σύμφωνα με μνήμες από την παιδική του ηλικία:

«Για μικρές ποσότητες γάλακτος, για να μπορέσει να πιεί κανείς έπρεπε να ρίχνει μέσα ένα βάτραχο… Έτσι δε χαλούσε το γάλα».

Η περίεργη αυτή πρακτική αποτέλεσε έμπνευση για περαιτέρω έρευνες και οδήγησε στη συνέχεια σε μια ανακάλυψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, σημαντική πηγή αντιβιοτικών.

Το 2010 ερευνητές από το πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν, ότι οι εκκρίσεις από το δέρμα κάποιων ειδών βατράχων περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Χρησιμοποιώντας στα πειράματά τους είδη βατράχων από αφρικανικές χώρες, μελέτησαν τις ουσίες αυτές, οι οποίες είναι γνωστές ως αντιμικροβιακά πεπτίδια και είναι μια σειρά αμινοξέων.

Αφού απομόνωσαν αυτές τις ενώσεις, άρχισαν να κάνουν δοκιμές κατά διάφορων βακτηριακών λοιμώξεων.

Για παράδειγμα το «Iraqibacter», μια ανθεκτική στα φάρμακα βακτηριακή λοίμωξη που «χτυπούσε» τους τραυματισμένους στρατιώτες στο Ιράκ, μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί με μια ουσία που βρέθηκε στο δέρμα ενός βατράχου (mink frog) που ζει στη βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, οι εκκρίσεις από ένα άλλο είδος βατράχου μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν μία γνωστή και ανθεκτική λοίμωξη του δέρματος (MRSA staph).

Το 2012, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μόσχας, αποφάσισαν να προχωρήσουν τις έρευνές τους ένα βήμα παραπέρα διασπώντας τις ενώσεις και μελετώντας τα επιμέρους πεπτίδια.

Στη μελέτη με τίτλο «Composition and Antimicrobial Activity of Skin Peptidome of Russian Brown Frogs» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Proteome Research το Νοέμβρη του 2012, ανέφεραν ότι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τις εκκρίσεις των καφέ βατράχων (που θεωρούνται εκλεκτός μεζές στη Ρωσία) με τη χρήση ηλεκτροδίων.

Αυτό που πήραν ήταν ένα «κοκτέιλ» από 76 διαφορετικά πεπτίδια, τα οποία είχαν όλα διαφορετικές ιδιότητες.

«Το συναρπαστικό είναι ότι από κάθε βάτραχο προκύπτει διαφορετικό “κοκτέιλ”. Είναι όλοι διαφορετικοί και όλοι συντονισμένοι κατάλληλα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τα μικρόβια που τους “επιτίθενται”» ανέφερε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Georgetown, Michael Zasloff.

Βέβαια, ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες. Όπως για παράδειγμα ο καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου John Hopkins στις ΗΠΑ, Jun O. Liu, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Υπάρχουν φυσικές ουσίες που κάνουν “θαύματα” στο εργαστήριο, αλλά όταν τις δίνεις στους ανθρώπους είτε δεν έχουν καμία ενέργεια ή είναι τοξικές».

Είτε αποδειχτούν ιατρικώς χρήσιμες αυτές οι ανακαλύψεις για τους ανθρώπους είτε όχι, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πριν από μερικούς αιώνες οι κάτοικοι της Ρωσίας είχαν «ανακαλύψει» κάτι στους βατράχους που έκανε το γάλα να μη χαλάει.
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.