Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απίστευτη τακτική για να διατηρηθεί το γάλα εκτός ψυγείου


Απίστευτη τακτική για να διατηρηθεί το γάλα εκτός ψυγείου
Για πολλούς αιώνες, προτού έρθει η ψύξη στη ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με μια παλιά ρώσικη πρακτική οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν το γάλα εκτός ψυγείου ρίχνοντας ένα βάτραχο μέσα σε αυτό. Με το πέρασμα των χρόνων η πρακτική αυτή ξεπεράστηκε και έφτασε να θεωρείται «μύθος»...

Μια ερευνητική ομάδα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, όμως, με επικεφαλής τον χημικό Dr. Albert Lebedev έδειξαν ότι ίσως η παλιά αυτή πρακτική να κρύβει κάποιο όφελος.

Τα κουτιά πάγου -με άλλα λόγια τα πρώιμα ψυγεία- άρχισαν να γίνονται διαθέσιμα στους καταναλωτές στα μέσα του 19ου αιώνα και μια νέα επιχείρηση «γεννήθηκε».

Η Νέα Αγγλία και η Νορβηγία ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πάγου, σύμφωνα με άρθρο του Matt Blitz στο Today I Found Out.

Τα κουτιά πάγου κατασκευάζονταν συνήθως από ξύλο με ψευδάργυρο ή κομμάτια κασσίτερου και μονωτικά υλικά, όπως πριονίδι, φελλό και άχυρο. Ήταν πολύ δημοφιλή μέχρι που αντικαταστάθηκαν εντελώς από το ηλεκτρικό ψυγείο στις αρχές του 1930.

Ο Jacob Perkins εφηύρε την πρώτη εκδοχή του ψυγείου το 1834, όταν ανακαλύφθηκε ότι η επικίνδυνη υγροποιημένη αμμωνία είχε ψυκτικές ιδιότητες.

Τα πρώτα «μη τοξικό» ψυγεία που άρχισαν να τραβούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών κατασκευάστηκαν προς τα τέλη του 1920, όταν η General Motors έφτιαξε το Freon ως ψυκτικό παράγοντα και αντικατέστησε την αμμωνία.

Ωστόσο, σε πολλά μικρά αγροτικά χωριά της Ρωσίας οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση στα κουτιά πάγου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εφευρίσκουν τρόπους για να διατηρούν τις προμήθειές τους.

Η πρακτική του βατράχου συνεχίστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα και όπως περιγράφει ο Dr. Lebedev, σύμφωνα με μνήμες από την παιδική του ηλικία:

«Για μικρές ποσότητες γάλακτος, για να μπορέσει να πιεί κανείς έπρεπε να ρίχνει μέσα ένα βάτραχο… Έτσι δε χαλούσε το γάλα».

Η περίεργη αυτή πρακτική αποτέλεσε έμπνευση για περαιτέρω έρευνες και οδήγησε στη συνέχεια σε μια ανακάλυψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, σημαντική πηγή αντιβιοτικών.

Το 2010 ερευνητές από το πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν, ότι οι εκκρίσεις από το δέρμα κάποιων ειδών βατράχων περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Χρησιμοποιώντας στα πειράματά τους είδη βατράχων από αφρικανικές χώρες, μελέτησαν τις ουσίες αυτές, οι οποίες είναι γνωστές ως αντιμικροβιακά πεπτίδια και είναι μια σειρά αμινοξέων.

Αφού απομόνωσαν αυτές τις ενώσεις, άρχισαν να κάνουν δοκιμές κατά διάφορων βακτηριακών λοιμώξεων.

Για παράδειγμα το «Iraqibacter», μια ανθεκτική στα φάρμακα βακτηριακή λοίμωξη που «χτυπούσε» τους τραυματισμένους στρατιώτες στο Ιράκ, μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί με μια ουσία που βρέθηκε στο δέρμα ενός βατράχου (mink frog) που ζει στη βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, οι εκκρίσεις από ένα άλλο είδος βατράχου μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν μία γνωστή και ανθεκτική λοίμωξη του δέρματος (MRSA staph).

Το 2012, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μόσχας, αποφάσισαν να προχωρήσουν τις έρευνές τους ένα βήμα παραπέρα διασπώντας τις ενώσεις και μελετώντας τα επιμέρους πεπτίδια.

Στη μελέτη με τίτλο «Composition and Antimicrobial Activity of Skin Peptidome of Russian Brown Frogs» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Proteome Research το Νοέμβρη του 2012, ανέφεραν ότι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τις εκκρίσεις των καφέ βατράχων (που θεωρούνται εκλεκτός μεζές στη Ρωσία) με τη χρήση ηλεκτροδίων.

Αυτό που πήραν ήταν ένα «κοκτέιλ» από 76 διαφορετικά πεπτίδια, τα οποία είχαν όλα διαφορετικές ιδιότητες.

«Το συναρπαστικό είναι ότι από κάθε βάτραχο προκύπτει διαφορετικό “κοκτέιλ”. Είναι όλοι διαφορετικοί και όλοι συντονισμένοι κατάλληλα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τα μικρόβια που τους “επιτίθενται”» ανέφερε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Georgetown, Michael Zasloff.

Βέβαια, ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες. Όπως για παράδειγμα ο καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου John Hopkins στις ΗΠΑ, Jun O. Liu, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Υπάρχουν φυσικές ουσίες που κάνουν “θαύματα” στο εργαστήριο, αλλά όταν τις δίνεις στους ανθρώπους είτε δεν έχουν καμία ενέργεια ή είναι τοξικές».

Είτε αποδειχτούν ιατρικώς χρήσιμες αυτές οι ανακαλύψεις για τους ανθρώπους είτε όχι, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πριν από μερικούς αιώνες οι κάτοικοι της Ρωσίας είχαν «ανακαλύψει» κάτι στους βατράχους που έκανε το γάλα να μη χαλάει.
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: