Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα εισβολή τούρκικων F-16 με «στόχο» το πεδίο βολής Άνδρου.


Email από εφημερίδα"Τα Νέα".




ΤΟ ΠΕΔΙΟ βολής Άνδρου, στην καρδιά του Αιγαίου, ήταν ο πραγματικός στόχος και της νέας τουρκικής αεροπορικής πρόκλησης, που κατέληξε σε υπέρπτηση τεσσάρων F-16 πάνω από το Αγαθονήσι σε πολύ χαμηλό ύψος, χθες το μεσημέρι.
Δεκατρείς ημέρες μετά την εισβολή δύο τουρκικών F-16 στο πεδίο βολής Άνδρου την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις πυρών δεκαέξι ελληνικά πολεμικά πλοία, η Άγκυρα κατέδειξε με νέα επικίνδυνη πτήση την εμμονή της να ακυρώσει στην πράξη τη χρήση του χώρου αυτού, τον οποίο έχει μονίμως δεσμευμένο η Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους ("κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση).
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα, στην προσπάθειά της να επιτύχει «συνδιοίκηση» και «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο, επιδιώκει με συστηματικές κινήσεις να καταργήσει πεδία βολής που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα στην Άνδρο και τη Σιθωνία, προκειμένου να έχει «ελευθερία κινήσεων» σε περιοχές που δεσπόζουν στο Αιγαίο.
Μάλιστα για να επιτύχει τον σκοπό της «συνδιοίκησης», επικαλείται ότι για να οροθετηθούν τα πεδία βολής πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση αφού σε αυτά περιλαμβάνεται και διεθνής εναέριος χώρος. Προ 6-7 ετών η Ελλάδα έθεσε και αυτή ζήτημα για τουρκικό πεδίο βολής μπροστά στα Στενά και για ένα διάστημα υπήρξε μερική ανάσχεση των τουρκικών επιδιώξεων. Κατά καιρούς όμως η Άγκυρα «εισβάλλει» εν ώρα... ασκήσεων (π.χ. 2004, 2005, 2008) στον δεσμευμένο χώρο του πεδίου και δημιουργεί σκηνικό θερμού επεισοδίου. Παρόμοια ήταν και η χθεσινή κίνηση με δύο σχηματισμούς. Αρχικά τέσσερα αεροσκάφη διέσχισαν στο μέσον το πεδίο και μετά ένα F-16 πέταξε κατά μήκος του ανατολικού ορίου. Παρότι χθες δεν είχαν αναγγελθεί πυρά, στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι οι πτήσεις έγιναν σε διεθνώς προσδιορισμένη επικίνδυνη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή διπλή διέλευση μέσα και στα όρια του πεδίου βολής Άνδρου δεν δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αρμόδιες πηγές του οποίου περιορίστηκαν να δώσουν στοιχεία για την εξίσου σοβαρή πτήση πάνω από το Αγαθονήσι και γενικώς για τις παραβιάσεις και εμπλοκές της ημέρας. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει το «Πεντάγωνο» και για την «εισβολή» στο πεδίο βολής στις 16 Δεκεμβρίου παρότι τότε, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στην ηλεκτρονική έκδοσή τους (www. tanea.gr), είχε ενεργοποιηθεί η απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία των δύο χωρών για να αποτραπεί τυχόν ατύχημα. Τον Ιανουάριο.. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εκτός από τις υπερπτήσεις σε νησιά και άλλες ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο Αιγαίο τη διετία 2007-2008, η Άγκυρα επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου και το θέμα των πεδίων βολής. Για τον Ιανουάριο έχει δεσμεύσει για πάρα πολλές ημέρες περιοχές και μέσα στο πεδίο βολής για αεροναυτικές ασκήσεις, απαιτώντας μάλιστα να πετάξουν τα αεροσκάφη της και στον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων από Άνδρο - Μύκονο και τη βραχονησίδα Καλόγεροι! Η Ελλάδα έχει εγκρίνει τη χρήση, αλλά όσον αφορά τα αεροσκάφη επιτρέπει τις πτήσεις μόνον έξω από τα 10 ναυτικά μίλια. Χθες στο FΙR Αθηνών μπήκαν συνολικά δεκαέξι τουρκικά F16 (τα οκτώ ήταν οπλισμένα) σε δύο σχηματισμούς και παραβίασαν δέκα φορές τον εθνικό εναέριο χώρο νοτιοδυτικά των Ψαρών. Έγινε μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας