Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δικαίωση εργαζόμενης μητέρας για την ειδική εξάμηνη άδεια μητρότητας

Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε εργαζόμενη μητέρα στην οποία ο ΟΑΕΔ αρνήθηκε τη νέα εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας, επειδή εργαζόταν σε μη κερδοσκοπικό φορέα. Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ δεν εκτέλεσε την απόφαση της Αρχής, με το σκεπτικό ότι η γυναίκα είχε επιστρέψει στην εργασία της. Τώρα ο ΟΑΕΔ καλείται να δώσει την εξάμηνη άδεια στη μητέρα και να επανεξετάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν ή έχουν απορριφθεί, καλώντας τις δικαιούχους να επανυποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις. Εργαζόμενη μητέρα προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη δηλώνοντας ότι είχε υποβάλει αίτηση σε τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τη χορήγηση της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, βάσει του σχετικού νόμου. Η αίτησή της απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου οι μητέρες που εργάζονται σε μη κερδοσκοπικούς φορείς και σωματεία.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, η απορριπτική απόφαση ανακλήθηκε μεταγενέστερα από την αρμόδια τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Απασχόλησης, την οποία έκανε δεκτή η υπουργός. Η χορήγηση της σχετικής παροχής στην ενδιαφερόμενη εκρίθηκε. Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση, με την αιτιολογία ότι η ενδιαφερόμενη είχε επιστρέψει στην εργασία της.
Ο Συνήγορος διαπίστωσε παρατυπίες κατά τη διαδικασία έκδοσης της αρχικής απόφασης, αλλά και προβλήματα νομιμότητας τόσο της απόφασης αυτής όσο και της άρνησης εκτέλεσης της ανάκλησής της, τα οποία συνιστούν παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, των σχετικών εγκυκλίων, καθώς και της αρχής της χρηστής διοίκησης.
Η Αρχή απέστειλε έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ζητώντας η χορήγηση της παροχής στην ενδιαφερόμενη να γίνει με την υποβολή νέας αίτησης, από την ημερομηνία καταχώρησης του νέου αιτήματός της.
Ο Συνήγορος ζήτησε, επίσης, από την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ να μεριμνήσει με ενέργειες προς όλες τις τοπικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρατυπίες κατά την έκδοση, την εκτέλεση ή την τυχόν ανάκληση αποφάσεων για την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.
Ανταποκρινόμενη, η διοίκηση του ΟΑΕΔ απέστειλε οδηγίες προς όλες τις τοπικές υπηρεσίες, ώστε οι ασφαλισμένες δικαιούχοι της παροχής των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν ή απερρίφθησαν για το λόγο που είχε απορριφθεί αρχικά και το αίτημα της ενδιαφερόμενης, αλλά δικαιώθηκαν εκ των υστέρων έχοντας, ωστόσο, επιστρέψει ήδη στην εργασία τους, να επανυποβάλουν αιτήσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
Στις περιπτώσεις αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ καλούνται να εκδώσουν εγκριτικές αποφάσεις με ημερομηνία έναρξης της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας την ημερομηνία που θα ορίζει ο εργοδότης।
από: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας