Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επί των τύπων των …τρακτέρ


Με αφορμή το αγροτικό ζήτημα υπήρξαν αναρτήσεις και αλυσίδα σχολίων, που ενώ σε μερικές περιπτώσεις είχαν ως υπαρκτή βάση «ακραίες» καταναλωτικές συμπεριφορές αγροτών εκτρέπονταν σε γενικευμένη απαξίωση όλου του αγροτικού κόσμου.

Διαπίστωσα άλλη μια φορά την αμετροέπεια του «κατοίκου της πόλης», αυτού τού υβριδικού όντος που έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε τεχνητό περιβάλλον, χωρίς επαφή με τη Φύση και γνώση έστω στοιχειωδών συνθηκών και παραμέτρων που ρυθμίζουν την ίδια την ύπαρξή του, έχει την εντύπωση ότι τα πορτοκάλια φυτρώνουν στο …Βασιλόπουλο, αδυνατώντας πλήρως να αντιληφθεί ποια αγωνία ζωής και πόσος μόχθος κρύβεται πίσω από το φρούτο που απλώνει το χέρι να πάρει από το ράφι.

Μου θυμίζει τις διάφορες «κυρίες Τίποτα» που τσακώνονται στις λαϊκές με τους πωλητές για την τιμή των χόρτων.

Επειδή οι lifestyle διαιτητικές συνταγές επιτάσσουν «ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών», για να γίνουν σαν την Κάτια Ζυγούλη, οι «αστές» κυράτσες θεωρούν ότι κάποιοι σκλάβοι πρέπει να πηγαίνουν με ήλιο, χιόνι, λάσπη να μαζεύουν στα χωράφια χόρτα και να τους τα πουλάνε «τζάμπα», 1 € το κιλό.

Την ίδια στιγμή που πληρώνουν σε απατεώνες 100ντάδες € για λίγα mg κρέμας «ανόρθωσης πισινών».

Είδα και πόσο η από-πολιτικοποίηση έχει μετατρέψει το πολιτικό κριτήριο εξέτασης κοινωνικών ζητημάτων σε ζηλόφθονη σύγκριση καταναλωτικής δυνατότητας.

Ουσιαστικά, το κεντρικό ζήτημα ήταν «γιατί οι κερατάδες οι αγρότες έφτιαξαν σπίτια, πήραν αυτοκίνητα και γλένταγαν στα μπουζούκια».

«Επειδή έβλεπαν τους κατοίκους των πόλεων να τα κάνουν», είναι η απάντηση.

Συμφωνώ με όσα επικαλούνται για την επιφανειακή κατάσταση οι επικριτές. Και επαυξάνω. Γνωρίζω από πρώτο χέρι για «τις μπέμπες» (BMW), «τα φακαντόρο» (χρυσαφικά) και «το αγροτικό»(πρωινό ουίσκι).

Αλλά στους αγρότες δεν αναλογεί μεγαλύτερο ποσοστό παρασιτισμού και ακραίου καταναλωτισμού απ’ ό,τι στα υπόλοιπα στρώματα.

Όταν κάθε μεταπράτης αεριτζής και κάθε κοσμική πουτάνα θεωρούν «δικαίωμά» τους να έχουν τρίπατη μεζονέτα με υπόγεια πισίνα επενδυμένη με πλακάκια Versace, ποιος το αρνείται στους αγρότες;

Κι όσο για τους καλόπιστους σχολιαστές, της μεσαίας τάξης των πόλεων, ας δοκιμάσουν έστω για μια εβδομάδα αντί να κουβαλάνε χαρτιά στα γραφεία να ζήσουν ζωή αγρότη. Μετά να μιλήσουν.

Προσοχή : όχι «αγροτική ζωή» σε «ράντσα» αγροτουρισμού.

Όσοι αμφιβάλουν, ας δουν τι γράφει η σοβαρή οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ (και όχι κάνας «Ριζοσπάστης») η οποία δίνει την ακριβή διάσταση του θέματος: http://www.express.gr/news/finance/124291oz_20090126124291.php3

«Προφήτης»

Topics: Πολιτική Επικαιρότητα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας