Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «σιδερένια φτέρνα» των απολύσεων

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Η Ελλάδα μπορεί να μη διαθέτει τη βαριά μεταλλοβιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανία) που έχει η Γερμανία, αλλά οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν... σιδερένια πυγμή σε βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα αυτή η τάση τείνει να λάβει διαστάσεις δουλείας, καθώς η αγορά εργασίας μένει ανεξέλεγκτη ελλείψει κρατικών μηχανισμών επιβολής και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 23 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, έχουν βγάλει το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, έχουν δώσει υποχρεωτικές άδειες, εφαρμόζουν μονομερώς 3ήμερη ή 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Προχωρούν σε κάθε είδους ευελιξία μεταβιβάζοντας το κόστος της κρίσης στις εργατικές οικογένειες. Ετσι, η αμοιβή εργασίας αναδεικνύεται η πρώτη ελαστική δαπάνη των εταιρειών, κάτι που διευκολύνεται και από την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.Ενας ελεγκτής για όλαΣύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) «περισσότερες από 28.000 μικρές αλλά γνωστές επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν με σχεδόν 88.000 ανασφάλιστους εργάτες καθώς δεν γίνονται έλεγχοι». Στην Αθήνα «υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος για να ελέγχει, να κάνει μηνύσεις και να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΜ και διοργανώνει 24ωρη απεργία την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου (συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στη 1.00 μ.μ.).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2009

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι:

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …