Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «σιδερένια φτέρνα» των απολύσεων

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Η Ελλάδα μπορεί να μη διαθέτει τη βαριά μεταλλοβιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανία) που έχει η Γερμανία, αλλά οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν... σιδερένια πυγμή σε βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα αυτή η τάση τείνει να λάβει διαστάσεις δουλείας, καθώς η αγορά εργασίας μένει ανεξέλεγκτη ελλείψει κρατικών μηχανισμών επιβολής και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 23 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, έχουν βγάλει το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, έχουν δώσει υποχρεωτικές άδειες, εφαρμόζουν μονομερώς 3ήμερη ή 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Προχωρούν σε κάθε είδους ευελιξία μεταβιβάζοντας το κόστος της κρίσης στις εργατικές οικογένειες. Ετσι, η αμοιβή εργασίας αναδεικνύεται η πρώτη ελαστική δαπάνη των εταιρειών, κάτι που διευκολύνεται και από την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.Ενας ελεγκτής για όλαΣύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) «περισσότερες από 28.000 μικρές αλλά γνωστές επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν με σχεδόν 88.000 ανασφάλιστους εργάτες καθώς δεν γίνονται έλεγχοι». Στην Αθήνα «υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος για να ελέγχει, να κάνει μηνύσεις και να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΜ και διοργανώνει 24ωρη απεργία την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου (συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στη 1.00 μ.μ.).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2009

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.