Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορφανό Ελληνόπουλο, ανώτατος άρχοντας της Δυτικής Αυστραλίας

Σε μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Κυβερνείο της Δυτικής Αυστραλίας ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης αυστραλιανής πολιτείας (δηλαδή ο ανώτατος άρχων της), ομογενής Κομνηνός Μιχαήλ, τίμησε έναν άλλο ομογενή που από το …1926 είναι πρωτοψάλτης του ελληνορθόδοξου ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Πέρθης.
Ο Δρ Κομνηνός Μιχαήλ από ορφανό παιδί κατόρθωσε να ανέβει στο υψηλότερο αξίωμα της πολιτείας του, ενώ ο Μιχάλης Κουκούλας μετανάστευσε στην Αυστραλία έφηβος και από το 1926, δηλαδή πάνω από 70 χρόνια, είναι πρωτοψάλτης στην ίδια εκκλησία.
Ο ίδιος είναι μεγάλος δωρητής της Ελληνικής Κοινότητας της Πέρθης και της εκκλησίας της και φυσικά προσφέρει δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες του.
Ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας, Δρ. Κομνηνός Μιχαήλ γεννήθηκε στην πολιτεία που υπηρετεί από Καστελορίζιους γονείς το 1938.
Ο πατέρας του, Αγαπητός, έφθασε στην Αυστραλία μικρό παιδί από το Καστελόριζο της Δωδεκανήσου το 1895. Σαν Αυστραλός πολίτης υπηρέτησε στο Ενδέκατο Τάγμα Πεζικού του Αυστραλιανού Στρατού, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 έφθασε στην Αυστραλία οικογενειακώς η μέλλουσα σύζυγός του Παναγιώτα, επίσης από το Καστελόριζο.
Δυστυχώς ο Αγαπητός Μιχαήλ πέθανε το 1946 όταν ο Κομνηνός ήταν σε ηλικία μόνο οκτώ ετών. Με την επιμονή της μητέρας του έμαθε να μιλά άπταιστα τα ελληνικά.
Ο δρόμος του μικρού Κομνηνού δεν ήταν εύκολος και ανθόσπαρτος καθότι ήταν και μέλος πολυμελούς οικογένειας με εννέα παιδιά, που όμως είχαν το ευτύχημα να έχουν για μητέρα την κ. Παναγιώτα αφού τα ανέθρεψε με ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά και με απόλυτο σεβασμό για τις αρχές και τις ηθικές αξίες τις Αυστραλιανής κοινωνίας.
Όταν πέθανε ο πατέρας, η μητέρα επωμίσθηκε ολόκληρη την ευθύνη της οικογένειας. Με τη βοήθεια της οργάνωσης "Legacy" (Οργάνωση στήριξης παιδιών Αυστραλών πολιτών που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις, και του υπουργείου Στρατιωτικών), απόκτησαν πανεπιστημιακή μόρφωση και έκαναν καριέρα στους τομείς που ο καθένας είχε επιλέξει.
Ο Δρ. Κομνηνός Μιχαήλ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του με τιμητικές διακρίσεις και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Το 1968 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κατέλαβε ανώτατα αξιώματα στη δημόσια διοίκηση και στον ακαδημαϊκό χώρο, με αποκορύφωμα την εκλογή του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας.
Επιτέλεσε τεράστιο κοινωνικό έργο, ως μέλος της Αντικαρκινικού Συμβουλίου Δ. Α., της Λέσχης Ροταριανών Πέρθης, του Ελληνο- αυστραλιανού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας και άλλων κοινωνικών και κοινοτικών φορέων.
Η πολύχρονη προσφορά του έχει αναγνωριστεί με τίτλους, μετάλλια και βραβεία από το κράτος, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Το 1996 τιμήθηκε με το "Member of the Order of Australia" και το 2006 με την ανώτερη τιμή που προσφέρεται από την Αυστραλία, αυτή του "Companion of the Order of Australia".
Ακούραστος συμπαραστάτης τα τελευταία 44 χρόνια είναι η σύζυγός του Ιουλία, επίσης από το Καστελόριζο, με την οποία απέκτησε δυo παιδιά την Παναγιώτα και τον Αγαπητό από τα οποία απέκτησαν τέσσερα εγγόνια.
Ορκίστηκε κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 2006.
Όσο για τον πρωτοψάλτη, Μιχάλη Κακούλα, τον οποίο τίμησε και αυτός γεννήθηκε στο Καστελόριζο, όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής। Έφτασε έφηβος στην Αυστραλία και από το 1926 ψέλνει στην ίδια εκκλησία। Παράλληλα ασχολήθηκε και με επιχειρήσεις και έχει κάνει σημαντικότατες δωρεές στην ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας και της πρωτεύουσας της, Πέρθης।
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Καλλιάνος: Στους 38°C η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο...
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C