Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και για παραβίαση του άρθρου, αναφορικά με την παράλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των δύο Ελληνοκυπρίων.
Ένοχη για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης κρίθηκε από το ΕΔΑΔ η Τουρκία μετά την προσφυγή της Ελληνοκύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά. Η Ελένη Φωκά, η οποία υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Καρπασία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατηγορώντας την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995 είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Στις 11 Αυγούστου 7.000 μοτοσικλετιστές ανάμεσα τους και 200 Ευρωπαίοι θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Κερύνεια. Οι Τούρκοι είχαν εξαγριωθεί. Μπροστά στον κίνδυνο νέας τούρκικης προέλασης ο πρόεδρος της ΚΟM υποχώρησε στις πιέσεις του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ακύρωσε τη πορεία. Οι μοτοσικλετιστές ξέφυγαν από το οργανωμένο πλαίσιο αποφασισμένοι για μια ειρηνική πορεία και άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη Δερύνεια άρχισαν οι συγκρούσεις. Μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πάνοπλους Τούρκους και τους Γκρίζους Λύκους. Ο πετροπόλεμος δεν άργησε να αρχίσει.Ο Τάσος Ισαάκ στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχτηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι Τούρκοι και άρχισαν να τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες και ρόπαλα, ενώ μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Μετά από λίγο ο ήρωας Τάσος Ισαάκ άφηνε την τελευταία του πνοή. Καθοδηγητής της άνανδρης δολοφονίας του ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν. Ο Τάσος Ισαάκ άφησε πίσω του έγκυο σύζυγο η οποία έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι που πήρε το όνομα του, Αναστασία. Την Αναστασία βάπτισε η Ελληνική Κυβέρνηση ως ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας του ήρωα.
Τη μέρα της κηδείας του Τ. Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος Ήρωας. Είχε ορκιστεί για εκδίκηση και τίποτα δεν τον σταματούσε. Ομάδες από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνεια για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του Τ. Ισαάκ. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τα χέρια των ειρηνευτών, ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει τη τουρκική σημαία. Oι Τούρκοι τον πυροβολούν στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος. Ο Σολωμός Σολωμού έπεφτε νεκρός, αλλά και περήφανος και ελεύθερος…Ένας από τους δολοφόνους του, είναι ο Κενάν Ακίν, “υπουργός γεωργίας” του ψευδοκράτους, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας της ΜΙΤ, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα της Interpol.
πηγη: http://exothema।wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την...

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας...