Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΛΑΔΑ 2009:ΤΟ 50% ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ 45-64 ΕΤΩΝ...ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ...

Οι σημερινές γενιές των σαραντάρηδων, των πενηντάρηδων και των εξηντάρηδων πληρώνουν -σε πρώτη φάση- το «μάρμαρο» της διεθνούς κρίσης στην Ελλάδα. Τα ποσοστά ανεργίας για τις ηλικιακές ομάδες 45 έως και 64 ετών, μέσα στους πρώτους μήνες του 2009, παρουσιάζουν μια εκρηκτική αύξηση, η οποία φθάνει μέχρι και το 50%, αφήνοντας να διαφανεί ότι μπροστά στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική ύφεση, οι επιχειρήσεις επιλέγουν «να απολύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους τους, πριν ακόμη γεράσουν».Από την ανάλυση των πιο πρόσφατων στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) συμπεραίνεται ότι στην ηλικιακή κατηγορία των εργαζομένων από 45 έως και 54 ετών, το ποσοστό ανεργίας φέτος το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, αυξήθηκε κατά 26,5%. Συγκεκριμένα, από 4,9% ποσοστό ανεργίας, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, μέσα σε ένα χρόνο έφτασε στο 6,2%.Ακόμη πιο εκρηκτική αύξηση παρουσίασαν τα ποσοστά ανεργίας στην ηλικιακή κατηγορία των εργαζομένων που είναι από 55 έως και 64 ετών. Σε αυτή την ομάδα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48,3% το Φεβρουάριο του 2009, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους (από 2,9% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού, το ποσοστό ανεργίας τους έφτασε το δεύτερο μήνα του τρέχοντος έτους στο 4,3%).Από τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον αριθμό των προσλήψεων, απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων που συγκεντρώνει ο ΟΑΕΔ, διαφαίνεται ότι, σε πρώτη φάση, οι εργοδότες ρίχνουν το κόστος της κρίσης στις «πλάτες» των μεγαλύτερων -ηλικιακά- εργαζομένων τους. Οι απασχολούμενοι οι οποίοι έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους έχουν φτάσει πλέον να θεωρούνται πιο «αναλώσιμοι» για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τους νεότερους συναδέλφους τους.Ο λόγος «κρύβεται» πίσω από το μισθολογικό κόστος. Ως επί το πλείστον, ένας υπάλληλος άνω των 45 ετών είναι τουλάχιστον 30% με 40% πιο «ακριβός» για μια επιχείρηση από ό,τι ένας απασχολούμενος με καθόλου έως και λίγα έτη προϋπηρεσίας και ο οποίος λαμβάνει τα κατώτατα όρια της Συλλογικής Σύμβασης, μη έχοντας αποκτήσει πλήρη συνείδηση τόσο των υποχρεώσεων όσο και των δικαιωμάτων του.ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙ'ΟΛΑΣ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009...ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN ΚΑΙ ΤΟ EUROGROUP...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.