Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα μέτρα

«Πάγωμα» μισθών για 3 χρόνια, σύνταξη στα 67 και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά από τα μέτρα - σοκ που προτείνουν για την ελληνική οικονομία οι Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη «κλειδώνει» η σκληρή επιτήρηση και τις προσεχείς ημέρες κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται στην Αθήνα.
Υπό την «θηλιά» αγορών και Βρυξελλών, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ορίζοντα 3ετίας και διορθώσεις στον προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» αναμένεται σε όλες τις δαπάνες και μερικές θα επανεξετασθούν, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, θα θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια διαβίωσης και θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Στην κυβέρνηση αναζητούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών το 2010 και άλλα 14 δισ. το 2011 και το 2012 ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το «όριο συναγερμού» του 3%, κάτι που σημαίνει πως η προσαρμογή θα είναι ακόμα δυσκολότερη.
Ο υπουργός Οικονομίας, που την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, δεν αρνείται τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, γι’ αυτό άλλωστε δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Κι όλα αυτά ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει την δεύτερη έκτακτη επίσκεψή του στην Αθήνα από την αρχή του έτους…
«Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να προβλέψουν έλλειμμα 12,7%. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την έχει αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι υπόλογη» τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου, καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη της κατάστασης της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν είχε εξασφαλίσει.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ανατάξει την οικονομία της.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη, η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς, ενώ στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση.
«Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.
Όπως επεσήμανε, έως τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Απαρίθμησε μάλιστα όλες τις πρωτοβουλίες και τις αλλαγές που έχουν ήδη λάβει χώρα στις πρώτες 50 μέρεςΗ δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού αλλά και κερδοσκοπικές κινήσεις έχουν προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στα ελληνικά χρεώγραφα, αλλά και αναταραχή στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε σήμερα -σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»- να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία» και ότι, αάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώραςΠαράλληλα, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα: «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται για αυτήν.»Επιπλέον, μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης στις Πρέσπες ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι:
«Η οικονομική κρίση την οποία περνάμε, αυτή η δυσκολία που περνάει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε σε μια πράσινη ανάπτυξη.
» Να επενδύσουμε στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, οι πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, η ελπίδα για το αύριο».Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την...

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας...