Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις και η νέα φορολογική κλίμακα.

«Κλειδώνουν» μέρα με την ημέρα οι βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πάρει στα χέρια του τις προτάσεις των ομάδων εργασίας και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική κλίμακα, τις φοροαπαλλαγές που «ψαλιδίζονται», την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα περισσότερα εισοδήματα, τις νέες ρυθμίσεις για τα τεκμήρια και το «πόθεν έσχες» και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπουν:
1. Νέα φορολογική κλίμακα. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 40%, αλλά εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ή 50.000 αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης, συζητείται:
Η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15% ή 20%, από 24% που είναι σήμερα, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.
Για τα εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ να ισχύει συντελεστής 25%.
Και το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 40.000 ή 50.000 ευρώ να εφαρμόζεται ο συντελεστής 35%.
Με τη νέα κλίμακα ελαφρύνονται ελαφρώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και επιβαρύνονται κυρίως όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Η νέα φορολογική κλίμακα θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2010 και με βάση αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Αποδείξεις και αφορολόγητο. Οι αποδείξεις που έχουν αρχίσει και συγκεντρώνουν από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται.
Το τμήμα του αφορολογήτου που θα πρέπει να δικαιολογείται με βάση την αξία των αποδείξεων θα είναι μεγαλύτερο γι΄ αυτούς που αποκτούν υψηλά εισοδήματα και μικρότερο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις της τάξης των 1.000 - 2.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ να προσκομίζουν αποδείξεις ισόποσες με το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Επίσης, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίζουν και έξτρα αφορολόγητο, πάνω από τα 12.000 ευρώ, εφόσον συγκεντρώνουν περισσότερες των απαιτουμένων αποδείξεις. Ταυτόχρονα, θα έχουν έξτρα μπόνους για αποδείξεις δαπανών που θα προέρχονται από κλάδους που βρίσκονται στο «κόκκινο» της φοροδιαφυγής. Οι αποδείξεις αυτές θα εκπίπτουν προσαυξημένες ενδεχομένως κατά 50%.
3. Φοροαπαλλαγές. Οι περισσότερες από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα «ψαλιδίζονται».
4. Αυτοτελής φορολόγηση. Καταργείται για τις περισσότερες αμοιβές. Όμως, στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται έντονα για τις αποδοχές των βουλευτών και κατ΄ επέκταση των δικαστικών, καθώς η αυτοτελής φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης ορίζεται από το Ζ΄ Ψήφισμα του 1975.
ΑμοιβέςΜόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία, επίσης, έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας ισόποσα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις.
5. Πόθεν έσχες. Με το νέο σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2010, η εφορία θα ελέγχει εξονυχιστικά τις δαπάνες των φορολογουμένων για αγορά περιουσιακών στοιχείων (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) καθώς και τη χρήση τους. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα προκύπτουν από τη χρήση.
ΤεκμήριαΓια παράδειγμα, τεκμήριο για το αυτοκίνητο θα αποτελούν τα ετήσια τεκμαρτά έξοδα συντήρησης (συνεργεία, ανταλλακτικά, τέλη Ι.Χ., ασφάλιση, οδική βοήθεια, καύσιμα, ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων κ.λπ.) σε συνδυασμό και με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα.
Τεκμήριο για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική) θα είναι το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες σε κηπουρούς, υδραυλικούς, ελαιοχρωματισμοί κ.λπ.), το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.
Εισοδήματα6. Τεκμήρια για επαγγελματίες. Με λογιστικό τρόπο, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα, θα υπολογίζονται τα εισοδήματα όλων των επιτηδευματιών.
Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΑΧΙ, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ. Παράλληλα, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα απαγορεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους κέρδη χαμηλότερα από αυτό. Το ελάχιστο αυτό όριο θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας.
Δηλαδή, θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου που κατέχει, της επιφάνειας του σπιτιού του, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων που χρησιμοποιεί.
Επίσης, θα επηρεάζεται από τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω πιστωτικών καρτών και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη θα εκτιμηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι μπορεί να εντοπιστεί και να διασταυρωθεί.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται ακόμη η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λαχεία, τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, εκπαιδευτήρια κ.λπ., και η υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σε λαϊκές αγορές, ταξί κ.λπ.
7. ΦΜΑΠ: Το ΕΤΑΚ καταργείται και στη θέση του έρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα θίξει κυρίως τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 300.000 - 400.000 ευρώ. Ο φόρος θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και ενδεχομένως να φθάσουν το 1% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
Ποινές8. Μέτρα για φοροδιαφυγή. Σκληρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, αλλά και λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευση, καταγγελίες πολιτών στην εφορία για επίορκους εφοριακούς, διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους φορολογουμένους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΠοιες αλλαγές έρχονται
Νέα φορολογική κλίμακα: Ελαφρύνονται κατά τι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιβαρύνονται κυρίως όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Αποδείξεις και αφορολόγητο: Μπόνους 50% στις αποδείξεις από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή.
Φοροαπαλλαγές: Ψαλίδι στις περισσότερες απαλλαγές.
Αυτοτελής φορολόγηση: Καταργείται για τις περισσότερες αμοιβές. Προβληματισμός για τις αποδοχές βουλευτών και δικαστικών.
Πόθεν έσχες: Ελεγχοι στις δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα προκύπτουν από τη χρήση.
Τεκμήρια για επαγγελματίες: Καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων.
ΦΜΑΠ: Καταργείται το ΕΤΑΚ, επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Μέτρα για φοροδιαφυγή: Αυστηρές ποινές και λίστες φοροφυγάδων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας