Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνταξη στα 67 και ελεύθερες απολύσεις

Η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη και η εξάλειψη των «αγκυλώσεων» (άρση των προστατευτικών διατάξεων για τα ελάχιστα όρια των αμοιβών και τις απολύσεις) στην αγορά εργασίας, είναι τα δύο πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι εμπειρογνώμονες.
«Εχετε πολλά προβλήματα και πρέπει να δείτε όλα τα μέσα, κανένα μέσο δεν πρέπει να εξαιρεθεί» ήταν η σύσταση που απηύθυναν στον Α. Λοβέρδο οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., όταν ο υπουργός απάντησε ότι «η προσαρμογή των γενικών ορίων ηλικίας δεν έχει μεγάλη σημασία για τα οικονομικά του ασφαλιστικού, καθώς μόνο στο 15% των εργαζομένων μπορεί να αφορά αυτή η διεύρυνση, ενώ το υγιές προσδόκιμο είναι το 66ο έτος». Ο Α. Λοβέρδος απέρριψε και τη σύσταση για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις λέγοντας ότι «υπάρχει εκτεταμένη μαύρη αγορά εργασίας απ’ όπου χάνονται πολύτιμα έσοδα για το ασφαλιστικό».
ΕλλείμματαΤα ελλείμματα των 3 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται (έλεγχοι για εντοπισμό εισφοροδιαφυγής και σπατάλης υγείας) θα αρχίσουν να αποδίδουν από τον Ιούνιο, είπε ο υπουργός. Τα στοιχεία που παρέδωσαν στους κοινοτικούς δείχνουν, μάλιστα, έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο στα μεγαλύτερα ταμεία και αυτό κυρίως λόγω αδυναμίας περιορισμού των δαπανών υγείας (στο ΙΚΑ αυξάνονται κατά 6,21% και στον ΟΓΑ κατά 8%, ενώ μείωση 3,3% αναμένεται να έχει ο ΟΑΕΕ λόγω έντασης των ελέγχων, χθες ανακοίνωσε την εξοικονόμηση πάνω από 7 εκατ. ευρώ από συνταγογραφήσεις φαρμάκων και υποτιμολογήσεις υλικών για επεμβάσεις).
«Κάνουμε τα 6,5 από τα 7 που μας ζήτησαν. Οι συστάσεις ήταν 7 και ανταποκριθήκαμε κατά τα εξήμισι έβδομα» δήλωσε ο υπουργός. Τα μέτρα θα είναι:
Εξομοίωση από το 2013 των ορίων ηλικίας των γυναικών με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων.
«Μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Δραστικός περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών.
Αυστηρότερο καθεστώς απονομής αναπηρικών συντάξεων.
Καθιέρωση από το 2018 των συντάξεων «νέου τύπου», της βασικής και της αναλογικής καταργώντας το θεσμό της κατώτατης σύνταξης, όπως ισχύει σήμερα.
Υπολογισμό των συντάξεων με βάση μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου (κατ’ αρχήν τα 15 έτη και αργότερα ολόκληρος ο εργασιακός βίος).
Συγκράτηση των δαπανών για συντάξεις και παροχές υγείας στα 11 δισ. ευρώ.
«Πρέπει να λάβουμε και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτήρησης για την οποία δεν αισθάνομαι καθόλου αξιοπρεπής», είπε ο Α. Λοβέρδος...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: