Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυλάκιση και λουκέτα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις. Φωτιά τα τεκμήρια

Τεκμήρια διαβίωσης που καίνε, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και «λουκέτο» μέχρι 6 μήνες για όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και χρηματική ποινή έως 500.000 ευρώ για εφοριακούς και τελωνειακούς που χρηματίζονται επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή θεσπίζονται νέα τεκμήρια διαβίωσης για όλους (πλην των συνταξιούχων) τα οποία ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο της κύριας κατοικίας και επεκτείνονται σε αυτοκίνητα ακόμη και μικρού κυβισμού, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακό προσωπικό , σκάφη αναψυχής και πισίνες. Στόχος του οικονομικού επιτελείου να «συλλάβει» τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ διάγουν πολυτελή βίο δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Προς αυτή την κατεύθυνση εισάγεται από φέτος και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων για όλους τους επαγγελματίες (ταξί, λαϊκές αγορές, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ).
Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι και την πολυετή φυλάκιση.
Ειδικότερα προβλέπεται:
Φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις λιανικής, παροχής υπηρεσιών κλπ). Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών αντιμετωπίζουν οι υπότροποι.
Κλείσιμο καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου μέχρι ένα 1 μήνα για όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις για τρεις διαφορετικές συναλλαγές. Όσοι δηλαδή πιαστούν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία θα βλέπουν να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση ή στο γραφείο τους μέχρι 6 μήνες.
Κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια για λαθρεμπόριο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Προσωποκράτηση για επίορκους εφοριακούς και τελωνειακούς και χρηματική ποινή από 10.000 έως και 500.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι καταγγέλλουν επίορκους δημόσιους λειτουργούς θα αμείβονται με ποσά ίσα με το 25% των προστίμων που θα επιβάλλονται στους εφοριακούς. Δηλαδή από 2.500 έως και 125.000 ευρώ
Επίσης η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων παίρνει το παλιό της όνομα , γίνεται δηλαδή και πάλι ΣΔΟΕ και θα μπορεί να καταλογίζει επιτόπου πρόστιμα τα οποία θα πρέπει να εισπράττονται εντός 10 ημερών.

Τεκμήρια

Δριμύτερα επανέρχονται τα τεκμήρια και αφορούν όλους τους φορολογούμενους πλην των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναέριων μέσων, πισινών, διδάκτρων, οικιακών βοηθών κ.α. προκειμένου να εκτιμηθεί ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
Ακόμα, και στην περίπτωση που ο φορολογούμενους δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, η εφορία θα επιβάλλει τεκμήρια διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Στην περίπτωση που το τεκμήριο είναι υψηλότερο από το εισόδημα, τότε η εφορία θα λαμβάνει υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και θα φορολογεί με βάση αυτό.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση:
Κατοικίες: Ο υπολογισμός του τεκμηρίου για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αυτής. Ειδικότερα:
- - Για κύρια κατοικία με επιφάνεια κύριων χώρων μέχρι 80 τ.μ., υπολογίζεται με 60 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 81 μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων, με 80 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 201 μέχρι και 300 τ.μ. κύριων χώρων, με 120 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 150 ευρώ το τ.μ..
- - Στις περιοχές άνω των 2.800 ευρώ έως 4.999 αντικειμενική τιμή ζώνης τα παραπάνω τεκμήρια θα προσαυξάνονται κατά 30%, ενώ στις περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω τα τεκμήρια θα προσαυξάνονται κατά 50%. Οι περιοχές που βρίσκονται σε τιμές ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ το τ.μ. είναι Αλιμος, Βούλα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσος, Ψυχικό, Μύκονος, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Υδρα και πολλές περιοχές των Αθηνών και ορισμένες της Θεσσαλονίκης.
- - Τεκμήριο 30 ευρώ/ τμ. για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας.
- - Για μονοκατοικίες το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 20%.
Αυτοκίνητα: Για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. η αντικειμενική δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε, προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα κατά 20% για παλαιότητα από 5-10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.
Δίδακτρα: Η δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης ορίζεται αντικειμενικά ανά μαθητή, σε 2.000 ευρώ για το νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το γυμνάσιο-λύκειο.
Οικιακοί βοηθοί: Σε 8.000 ευρώ ορίζεται το τεκμήριο για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Εξαιρούνται ανάπηροι και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που απασχολούν έναν μόνο οικιακό βοηθό ή νοσοκόμο.
Σκάφη αναψυχής: Μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ενώ για τα πάνω από 5 μέτρα ορίζεται στα 4.000 ευρώ. Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι 7 μέτρα, στα 7.500 ευρώ, ενώ για τα σκάφη άνω των 7 μέτρων προστίθενται 1.500 ευρώ ανά μέτρο μήκους.


Παράδειγμα 1ο

Έγγαμος φορολογούμενος έχει στην κατοχή του:
Κατοικία 100 τ.μ. (τιμή ζώνης 2.600 ευρώ) 6.400
Αυτοκίνητο 1.600 κ.ε.( 3ετίας) 4.200
Εξοχικό 100 τ.μ.(τιμή ζώνης 3.000 ευρώ) 4.160
Δαπάνη συντήρησης 5.000
Τεκμήριο διαβίωσης: 19.760

Παράδειγμα 2ο
Έγγαμος έχει στην κατοχή του:
Κατοικία 150 τ.μ. (τιμή ζώνης 3.100 ευρώ)?. 13.520
Αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. (4ετίας) 4.200
Αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. (7ετίας) 4.320
Εξοχικό 100 τ.μ. (τιμή ζώνης 1.800 ευρώ) 3.200
Δαπάνη συντήρησης 5.000
Τεκμήριο διαβίωσης 30.240

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…