Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φορολογικό νομοσχέδιο με βαρύτερο χαράτσι στα ακίνητα

Με βαρύτερο χαράτσι στα ακίνητα και αλλαγές στη φορολόγηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, τις φοροαπαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις, τα σπίτια έως 80 τετραγωνικά θα έχουν τεκμήριο 60 ευρώ ανά τετραγωνικό, από τα 81 έως τα 200 τετραγωνικά 80 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 201 μέχρι 300 150 ευρώ το τετραγωνικό (120 στο αρχικό σχέδιο) και από εκεί και πάνω 200 ευρώ το τετραγωνικό (έναντι 150 ευρώ αρχικά).
Το τεκμήριο για ακίνητα σε ζώνες υψηλής αντικειμενικής αξίας αυξάνεται κατά 70% και ενεργοποιείται το πόθεν έσχες για την απόκτηση της κατοικίας από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό.
Το τεκμήριο για κατοικίες άνω των 200 τετραγωνικών σε περιοχές με αξία από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό θα αυξάνεται κατά 40%, ενώ και τα δύο ποσοστά θα αυξάνονται ακόμα 20% εάν πρόκειται για μονοκατοικίες.
Στα αυτοκίνητα, το τεκμήριο ορίζεται σε 3.000 ευρώ μέχρι τα 1.200 κυβικά και έπειτα προσίθενται 300 ευρώ για κάθε 100 κυβικά μέχρι τα 2.000 και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για από εκεί και πάν
Τα τεκμήρια αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 20% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από 5 μέχρι και 10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.
Στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων προβλέπεται τεκμήριο 2.000 ευρώ ανά μαθητή στο Νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για παιδί στο Δημοτικό και 6.000 ευρώ ανά μαθητή Γυμνασίου ή Λυκείου.
Τεκμήρια μπαίνουν επίσης στο βοηθητικό προσωπικό (8.000 ευρώ ανά οικιακή βοηθό, οδηγό, δάσκαλο κ.τ.λ.), σκάφη (3.000 ευρώ μέχρι 5 μέτρα και 4.000 ευρώ για μεγαλύτερα), πισίνεςιστιοφόρα (7.500 ευρώ μέχρι τα 7 μέτρα και 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο). (100 ευρώ το τετραγωνικό έως 60 τετραγωνικά και 150 το τετραγωνικό από εκεί και πάνω) και
Επίσης, η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, ενώ η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα γίνει με βάση την νέα κλίμακα από την 1η Απριλίου. Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 2.000 ευρώ θα δουν μικρή αύξηση των αποδοχών από τον Μάιο
Στα στεγαστικά δάνεια, η έκπτωση 20% των τόκων θα ισχύει για όσα αφορούν κύρια κατοικία και έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα. Έτσι, επιβαρύνονται κατά 50% οι εν λόγω φορολογούμενοι αφού η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε έκπτωση 40%, καθώς και όσοι απέκτησαν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία με στεγαστικό δάνειο αφού η έκπτωση ισχύει μόνο για την α’ κατοικία.
Τέλος, στις αποζημιώσεις απόλυσης το αφορολόγητο αυξήθηκε στις 60.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ) και ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης 40% θα ισχύει για αποζημιώσεις άνω των 200.000 ευρώ (αντί για 150.000).
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 8 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί σε 5 συνεδριάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: