Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τελικά πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;


«Το να ξεφορτωθεί κανείς εδάφη ήταν μια πολύ συνηθισμένη επιχείρηση στο παρελθόν, ωστόσο, σχεδόν πάντα ήταν κακή ιδέα» λέει η εφημερίδα El Pais και υπενθυμίζει την περίπτωση του Ολλανδού Πίτερ Μινούιτ, ο οποίος το 1626 αγόρασε από μια φυλή ινδιάνων το Μανχάταν: του κόστισε μόλις 60 φιορίνια (24 δολάρια εποχής, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος της Νέας Υόρκης) τα οποία πλήρωσε στους Ινδιάνους σε είδος: υφάσματα και φτηνά κοσμήματα.
Όταν τελείωσε η αγοραπωλησία, ο Μινούιτ ήταν ευτυχής που τους κορόιδεψε, αλλά εξίσου ευτυχείς ήταν και οι Ινδιάνοι, οι οποίοι κορόιδεψαν τον Ολλανδό: το Μανχάταν δεν ανήκε σε εκείνους, αλλά σε άλλη φυλή...
Οι Γάλλοι πούλησαν τη Λουιζιάνα στις ΗΠΑ το 1803 έναντι 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων εποχής, τα διπλάσια από όσα πήραν οι Ισπανοί, οι οποίοι πούλησαν τη Φλόριντα. Όλοι καταλαβαίνουν ποιος κέρδισε και ποιος έχασε...
Όσο για τους Ρώσους: πανηγύρισαν που ξεφορτώθηκαν το 1867 την Αλάσκα για 7,2 εκατ. δολάρια. Μάλιστα οι Αμερικανοί εκείνης της εποχής κατηγορούσαν τον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε τόσα χρήματα για να αγοράσει «ένα ψυγείο».
Όμως, η Αλάσκα έκρυβε χρυσό και πετρέλαιο.
Η εφημερίδα βρίσκει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της πρότασης για τα ελληνικά νησιά και της κατάστασης που επικρατεί στην Ισπανία.
«Αυτό κάνουν και με εμάς. Αγοράζουν σταδιακά τη Μαγιόρκα» λέει ο καθηγητής Πέρε Σαλβά, επικαλούμενος τους 75 χιλιάδες Γερμανούς στην πρωτεύουσα του νησιού.
Μάλιστα, η εφημερίδα θυμίζει σχόλιο που έκανε πριν από 20 χρόνια ο συντηρητικός (CSU) Γερμανός πολιτικός Ντ.Γιομπτς, προτείνοντας στο Βερολίνο να αγοράσει την Μαγιόρκα και να την μετατρέψει σε τμήμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
«Πόσο κοστίζει η Μαγιόρκα; Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;» αναρωτιέται η εφημερίδα σημειώνοντας ότι το να προσδιορίσεις την τιμή εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ιστορία, ο συντελεστής δόμησης κλπ.
Πιο απλό ασφαλώς θα ήταν να απευθυνθεί κανείς στο Private Islands Online, έναν δικτυακό τόπο όπου διατίθενται προς πώληση μικρά νησιά με τιμές που ξεκινούν από 581 χιλιάδες ευρώ μέχρι 11 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο είναι τελικά υποθετικό, αφού όλες οι χώρες έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την εδαφική τους ακεραιότητα: «Ακόμα και να πωληθεί ένα ακατοίκητο νησί, δεν χάνεται ποτέ η κυριαρχία μιας χώρας επί αυτού» σημειώνει ο Αντόνιο Μπροτόνς, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.
Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί; Αναρωτιέται η El Pais, σε άρθρο της με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild, το οποίο καλούσε την Ελλάδα να πωλήσει ακατοίκητα νησιά για να πληρώσει τα χρέη της. Η εφημερίδα βλέπει αρκετές ομοιότητες με την γερμανική παρουσία στη Μαγιόρκα...
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…