Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τελικά πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;


«Το να ξεφορτωθεί κανείς εδάφη ήταν μια πολύ συνηθισμένη επιχείρηση στο παρελθόν, ωστόσο, σχεδόν πάντα ήταν κακή ιδέα» λέει η εφημερίδα El Pais και υπενθυμίζει την περίπτωση του Ολλανδού Πίτερ Μινούιτ, ο οποίος το 1626 αγόρασε από μια φυλή ινδιάνων το Μανχάταν: του κόστισε μόλις 60 φιορίνια (24 δολάρια εποχής, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος της Νέας Υόρκης) τα οποία πλήρωσε στους Ινδιάνους σε είδος: υφάσματα και φτηνά κοσμήματα.
Όταν τελείωσε η αγοραπωλησία, ο Μινούιτ ήταν ευτυχής που τους κορόιδεψε, αλλά εξίσου ευτυχείς ήταν και οι Ινδιάνοι, οι οποίοι κορόιδεψαν τον Ολλανδό: το Μανχάταν δεν ανήκε σε εκείνους, αλλά σε άλλη φυλή...
Οι Γάλλοι πούλησαν τη Λουιζιάνα στις ΗΠΑ το 1803 έναντι 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων εποχής, τα διπλάσια από όσα πήραν οι Ισπανοί, οι οποίοι πούλησαν τη Φλόριντα. Όλοι καταλαβαίνουν ποιος κέρδισε και ποιος έχασε...
Όσο για τους Ρώσους: πανηγύρισαν που ξεφορτώθηκαν το 1867 την Αλάσκα για 7,2 εκατ. δολάρια. Μάλιστα οι Αμερικανοί εκείνης της εποχής κατηγορούσαν τον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε τόσα χρήματα για να αγοράσει «ένα ψυγείο».
Όμως, η Αλάσκα έκρυβε χρυσό και πετρέλαιο.
Η εφημερίδα βρίσκει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της πρότασης για τα ελληνικά νησιά και της κατάστασης που επικρατεί στην Ισπανία.
«Αυτό κάνουν και με εμάς. Αγοράζουν σταδιακά τη Μαγιόρκα» λέει ο καθηγητής Πέρε Σαλβά, επικαλούμενος τους 75 χιλιάδες Γερμανούς στην πρωτεύουσα του νησιού.
Μάλιστα, η εφημερίδα θυμίζει σχόλιο που έκανε πριν από 20 χρόνια ο συντηρητικός (CSU) Γερμανός πολιτικός Ντ.Γιομπτς, προτείνοντας στο Βερολίνο να αγοράσει την Μαγιόρκα και να την μετατρέψει σε τμήμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
«Πόσο κοστίζει η Μαγιόρκα; Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;» αναρωτιέται η εφημερίδα σημειώνοντας ότι το να προσδιορίσεις την τιμή εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ιστορία, ο συντελεστής δόμησης κλπ.
Πιο απλό ασφαλώς θα ήταν να απευθυνθεί κανείς στο Private Islands Online, έναν δικτυακό τόπο όπου διατίθενται προς πώληση μικρά νησιά με τιμές που ξεκινούν από 581 χιλιάδες ευρώ μέχρι 11 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο είναι τελικά υποθετικό, αφού όλες οι χώρες έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την εδαφική τους ακεραιότητα: «Ακόμα και να πωληθεί ένα ακατοίκητο νησί, δεν χάνεται ποτέ η κυριαρχία μιας χώρας επί αυτού» σημειώνει ο Αντόνιο Μπροτόνς, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.
Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί; Αναρωτιέται η El Pais, σε άρθρο της με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild, το οποίο καλούσε την Ελλάδα να πωλήσει ακατοίκητα νησιά για να πληρώσει τα χρέη της. Η εφημερίδα βλέπει αρκετές ομοιότητες με την γερμανική παρουσία στη Μαγιόρκα...
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας