Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελάχιστες οι κενές θέσεις εργασίας στην περιφέρεια

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται και οι κενές θέσεις εργασίας στο νομό Τρικάλων, όπως και σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα της δραματικής αυτής μείωσης που αγγίζει το 56,31% μέσα σε μια τετραετία, είναι η ταυτόχρονη....αύξηση της ανεργίας αλλά και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που αποτελεί ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής. Το πρόβλημα για την περιοχή μας, όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους νομούς, είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμποδίζουν την δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων. Για το νομό Τρικάλων, η ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που δεν καταφέραμε ακόμη να κερδίσουμε. Για το λόγο αυτό σήμερα, οι κενές εργασιακές θέσεις σύμφωνα και με εκτιμήσεις του κ Μιχάλη Μαντέλλα, γενικό γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Τρικάλων, μειώνονται το λιγότερο κατά 10% κάθε χρόνο! «Η όλη κατάσταση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Τα Τρίκαλα στηρίζονται σε γεωκτηνοτροφικά επαγγέλματα και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οικογενειακές δηλαδή δεν απασχολούν προσωπικό. Δεν υπάρχουν βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που να μπορέσουν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό του νομού. Δεν έχουμε ανάπτυξη». Όπως τονίζει και ο κ. Μαντέλλας, το δραματικό επίσης της υπόθεσης είναι ότι στην όλη κατάσταση έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της μαύρης εργασίας αλλά και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κάτι που σίγουρα δεν συμβάλει ούτε στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά ούτε και στην ανάπτυξη ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος στην περιοχή. Η φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία με ταυτόχρονη μείωση των δυνατοτήτων για εργασιακή αποκατάσταση, αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι κενές θέσεις εργασίας το 2005 ήταν 106.062, το 2006 124.349, το 2007 103.379, το 2008 79.964 και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 μόλις 59.729 κενές θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 8.000 θέσεις αντιστοιχούν σε μερική απασχόληση. Σε ότι αφορά στην κατάσταση στην περιοχή μας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου, μιλούμε για πτώση περίπου 70%, συνέπεια της οποίας ήταν η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο των οικοδόμων, όπου απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.