Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελάχιστες οι κενές θέσεις εργασίας στην περιφέρεια

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται και οι κενές θέσεις εργασίας στο νομό Τρικάλων, όπως και σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα της δραματικής αυτής μείωσης που αγγίζει το 56,31% μέσα σε μια τετραετία, είναι η ταυτόχρονη....αύξηση της ανεργίας αλλά και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που αποτελεί ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής. Το πρόβλημα για την περιοχή μας, όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους νομούς, είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμποδίζουν την δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων. Για το νομό Τρικάλων, η ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που δεν καταφέραμε ακόμη να κερδίσουμε. Για το λόγο αυτό σήμερα, οι κενές εργασιακές θέσεις σύμφωνα και με εκτιμήσεις του κ Μιχάλη Μαντέλλα, γενικό γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Τρικάλων, μειώνονται το λιγότερο κατά 10% κάθε χρόνο! «Η όλη κατάσταση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Τα Τρίκαλα στηρίζονται σε γεωκτηνοτροφικά επαγγέλματα και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οικογενειακές δηλαδή δεν απασχολούν προσωπικό. Δεν υπάρχουν βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που να μπορέσουν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό του νομού. Δεν έχουμε ανάπτυξη». Όπως τονίζει και ο κ. Μαντέλλας, το δραματικό επίσης της υπόθεσης είναι ότι στην όλη κατάσταση έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της μαύρης εργασίας αλλά και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κάτι που σίγουρα δεν συμβάλει ούτε στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά ούτε και στην ανάπτυξη ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος στην περιοχή. Η φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία με ταυτόχρονη μείωση των δυνατοτήτων για εργασιακή αποκατάσταση, αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι κενές θέσεις εργασίας το 2005 ήταν 106.062, το 2006 124.349, το 2007 103.379, το 2008 79.964 και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 μόλις 59.729 κενές θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 8.000 θέσεις αντιστοιχούν σε μερική απασχόληση. Σε ότι αφορά στην κατάσταση στην περιοχή μας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου, μιλούμε για πτώση περίπου 70%, συνέπεια της οποίας ήταν η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο των οικοδόμων, όπου απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: