Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Κάρτα του πολίτη» από το 2011 για όλες τις συναλλαγές


Κάρτα του πολίτη, με την οποία θα διασυνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, προωθεί η κυβέρνηση. Στην κάρτα θα ενσωματωθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικός αριθμός, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος), ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται παντού και χωρίς γραφειοκρατία.
Στο μέλλον σχεδιάζεται να ενταχθεί και η ηλεκτρονική «υπογραφή» των πολιτών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι και η «έξυπνη» κάρτα και να .... ενεργοποιηθεί το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί νωρίτερα στους μετανάστες, καθώς υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
ΚανονισμοίΤους επόμενους δύο μήνες πάντως, θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα και θα διευκρινιστεί ποια προσωπικά δεδομένα και στοιχεία θα περιέχει. Σε κάθε περίπτωση η νέα Κάρτα δεν θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα. Θα εκδίδεται από τις αστυνομικές αρχές που έχουν την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα.
Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σειρά συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρμόδιους υπουργούς. Όπως εξήγησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», «ο πολίτης με αυτή την Κάρτα θα εξυπηρετείται παντού. Φανταστείτε μια Κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ». Ειδικά για το χώρο της υγείας, ο πολίτης με την Κάρτα θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας σε όλη την χώρα.
Για παράδειγμα, είπε η υπουργός «εσείς μπορεί να είστε κάτοικος Αθηνών, κάνετε διακοπές σε ένα νησί, έχετε κάποια ενόχληση και πηγαίνετε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Η Κάρτα αυτή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία εκείνα, που θα μπορεί αμέσως να έχετε νοσηλεία, αν έχετε αλλεργίες, αν υπάρχει κάποιο ιστορικό βεβαρημένο κ.ο.κ.».
ΚρίσηΚατά 20% - 30% έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους 2 μήνες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 50.000 ελληνικές οικογένειες πλήττονται άμεσα από την κρίση, κινδυνεύοντας να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χθες σε ημερίδα του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με την κ . Ξενογιαννακοπούλου, υπάρχει σημαντική αύξηση στις δημόσιες δομές υγείας, την οποία απέδωσε στην κρίση.
Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι το 2,44% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν το φάσμα των «καταστροφικών δαπανών» για περίθαλψη. Να πληρώσουν, δηλαδή, σε ώρα ανάγκης ποσό πολλαπλάσιο απ΄ όσο μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι τους.
Προσοχή... Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει με προσοχή στις όποιες αλλαγές, προκειμένου να μη χρειαστεί ο πολίτης να βάλει βαθύτερα το χέρι στη τσέπη του. Ο κ. Μανιαδάκης προειδοποίησε ότι οι δαπάνες Υγείας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, εστίασε στον υπερπληθωρισμό γιατρών και αναρωτήθηκε εάν αντέχει ένα σύστημα υγείας να συντηρήσει 67.000 γιατρούς (που θα αυξηθούν στους 100.000 σε 7-8 χρόνια), 12.000 οδοντιάτρους και 11.000 φαρμακεία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λύση η χρηματοδότηση αυτών των «παρόχων», αλλά η θέσπιση κανόνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας