Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημόσιο: Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις στον αέρα

Νέος... Αρμαγεδδών θα πλήξει τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» έχει πέσει η δραματική μείωση των πρωτογενών δαπανών, καθώς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΚΤ και Κομισιόν θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα τη συρρίκνωση του κράτους.
Ετσι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις συμβασιούχων, εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και μόνιμου προσωπικού βρίσκονται στον... αέρα, έρχονται αθρόες συγχωνεύσεις και «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς και περικοπές στις συντάξεις όπου πιθανότατα θα ακολουθηθεί το μοντέλο των μειώσεων που θεσμοθετήθηκε εφέτος για τους εν ενεργεία υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει τις πιέσεις κυρίως των κοινοτικών για μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε νέο ραντεβού με τα στελέχη της «τρόικας» και αμέσως μετά πέταξε για τις ΗΠΑ όπου σήμερα συναντάται με τον ισχυρό άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ετσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι του μηχανισμού στήριξης -από τη μία τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη το συνολικό ποσό δανεισμού για την ερχόμενη τριετία- και να υποβληθεί το αίτημα ενεργοποίησής του.
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση εξετάζει ένα πρόγραμμα δραματικών περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν αφήσει ανοιχτό -κατ΄ άλλους έχουν προαναγγείλει- το ενδεχόμενο απόλυσης μονίμων υπαλλήλων από τους φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν καθώς αυτόματα θα καταργηθούν και οι οργανικές τους θέσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν μιλήσει για τη δυνατότητα απομάκρυνσης που «δίνει το Σύνταγμα».
Τι ζητούνΤα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να μειωθούν δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος αν δεν περιοριστεί το κονδύλι για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις φορέων του Δημοσίου καθώς προσεγγίζει το 70% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού.
Η... συνταγή της τρόικας περιλαμβάνει δραστική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ετσι κινδυνεύουν οι θέσεις 550.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, 101.685 εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται σε οργανισμούς στους οποίους θα μπει «λουκέτο». Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι φέτος στη Ρουμανία, η οποία έχει προσφύγει στο ΔΝΤ, οι απολύσεις στο Δημόσιο θα φθάσουν τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπρόσθετα θεωρούν επιβεβλημένο το «πάγωμα» των προσλήψεων και την πιστή τήρηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης για αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.
Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση πολλών οργανισμών θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ένα παλιρροϊκό κύμα μετατάξεων.
Για το 2011 και το 2012 το πάγωμα μισθών και συντάξεων είναι δεδομένο και παράλληλα προτείνεται από τους ελεγκτές το μοντέλο των περικοπών που έγιναν φέτος στις αποδοχές των εν ενεργεία υπαλλήλων να ακολουθηθεί του χρόνου και για τους συνταξιούχους.
Από την άλλη, στο ΔΝΤ δεν «καίγονται» για περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ οι πιέσεις ασκούνται από τους κοινοτικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να... αναχαιτίσει τις κοινοτικές πιέσεις. Κι αυτό καθώς φοβάται:
Κάθετη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης αν «ψαλιδιστούν» οι μισθοί 3,5 εκατ. ιδιωτικών υπαλλήλων, η οποία και θα οδηγήσει σε βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση. Και αυτό καθώς η ιδιωτική κατανάλωση συμβάλλει κατά 70% περίπου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Πτώση των φορολογικών εσόδων λόγω της μείωσης της παρακράτησης.
Συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μία περίοδο κατά την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία φυτοζωούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: