Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλιστικό: Το μεγάλο παζάρι

«Καυτά» θέματα αναμένεται να διεξέλθει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν:
Το ένα ζήτημα αφορά την περίφημη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτή πρέπει να αρχίσει άμεσα, εντός δηλαδή του 2010, και ζητά συγκεκριμένα τη μείωση κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων. Μια τέτοια μείωση, λένε οι τεχνοκράτες, θα οδηγούσε σε περιορισμό των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 6%. Η «φόρμουλα» που επέλεξαν για τη μείωση έχει καθαρά νομικό χαρακτήρα- επειδή το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και άρα νομοθετικά μπορεί και να μειωθεί, χωρίς άλλες διαδικασίες.
Το δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι σχετικό με το Ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2011 ή το 2012 το αργότερο- αντί του 2018 που θέλει η ελληνική κυβέρνηση ή του 2013 που θα δεχόταν η Κομισιόν. Επιπλέον, απαιτεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου- και όχι της τελευταίας δεκαετίας- κάτι που οδηγεί σε ακόμη πιο μειωμένες συντάξεις. Το τρίτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αφορά την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, όπου το ΔΝΤ δεν απαιτεί απλώς να προχωρήσει η σχετική νομοθεσία το 2010. Θέλει ακόμη πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με πάγωμα του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού που έχει ορισθεί από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι νομικά δεν γίνεται να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, οι τεχνοκράτες... παρουσίασαν δικό τους ειδικό σε θέματα εργατικής νομοθεσίας, με εμπειρία από άλλες χώρες, που «απέδειξε» πως αυτό γίνεται! Εκτός από αυτά τα τρία εντελώς συγκεκριμένα «αγκάθια», στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί και μια συνολική διαφωνία: οι άνθρωποι του Ταμείου υποστηρίζουν μια εμπροσθοβαρή πολιτική- όλες οι αλλαγές και τα μέτρα δηλαδή να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν- με ταυτόχρονη προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, θα επιθυμούσε τα πάντα να προωθηθούν για τα δύο επόμενα έτη, αλλά και τα «μέτωπα» να ανοίγουν ένα ένα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να προκληθεί γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Κάποιοι στην κυβέρνηση μπορεί να πιστεύουν ότι ο γνωστός για την ευγένειά του υπουργός Οικονομικών θα επιδοθεί σε κάποιου είδους... ματς με τον κ. Στρος-Καν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πρέπει να αποκλείεται, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παραμονή της αναχώρησης του κ. Παπακωνσταντίνου για την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να βάζουμε κόκκινες γραμμές». Ο αντίκτυπος. Πάντως, η ανακοίνωση της Αθήνας για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ευρωζώνης προκάλεσε ανακούφιση πρωτίστως στις Βρυξέλλες, αλλά και στους παράγοντες του ΔΝΤ. Και αυτό διότι όπως έλεγαν ανώτερες κοινοτικές πηγές, τεχνικά η χρεοκοπία είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει να εκδηλώνεται το διαβόητο ντόμινο, με την Πορτογαλία να βάλλεται και παράλληλα το ευρώ να έ χει πέσει στο κατώτατο σημείο του τελευταίου έτους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο Ολι Ρεν- ο τελευταίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον- παρότρυναν την Αθήνα να επισπεύσει την προσφυγή της και να μην εξαντλήσει το διάστημα της διαπραγμάτευσης, που θεωρητικά λήγει κάπου στις 15 Μαΐου. «Μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα της ευρωζώνης, όχι απλώς της Ελλάδας», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα και κάθε μέρα που περνάει θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις, κυρίως στον χώρο των τραπεζών που δεν διαθέτουν πλέον ρευστό».ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: