Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλιστικό: Το μεγάλο παζάρι

«Καυτά» θέματα αναμένεται να διεξέλθει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν:
Το ένα ζήτημα αφορά την περίφημη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτή πρέπει να αρχίσει άμεσα, εντός δηλαδή του 2010, και ζητά συγκεκριμένα τη μείωση κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων. Μια τέτοια μείωση, λένε οι τεχνοκράτες, θα οδηγούσε σε περιορισμό των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 6%. Η «φόρμουλα» που επέλεξαν για τη μείωση έχει καθαρά νομικό χαρακτήρα- επειδή το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και άρα νομοθετικά μπορεί και να μειωθεί, χωρίς άλλες διαδικασίες.
Το δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι σχετικό με το Ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2011 ή το 2012 το αργότερο- αντί του 2018 που θέλει η ελληνική κυβέρνηση ή του 2013 που θα δεχόταν η Κομισιόν. Επιπλέον, απαιτεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου- και όχι της τελευταίας δεκαετίας- κάτι που οδηγεί σε ακόμη πιο μειωμένες συντάξεις. Το τρίτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αφορά την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, όπου το ΔΝΤ δεν απαιτεί απλώς να προχωρήσει η σχετική νομοθεσία το 2010. Θέλει ακόμη πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με πάγωμα του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού που έχει ορισθεί από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι νομικά δεν γίνεται να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, οι τεχνοκράτες... παρουσίασαν δικό τους ειδικό σε θέματα εργατικής νομοθεσίας, με εμπειρία από άλλες χώρες, που «απέδειξε» πως αυτό γίνεται! Εκτός από αυτά τα τρία εντελώς συγκεκριμένα «αγκάθια», στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί και μια συνολική διαφωνία: οι άνθρωποι του Ταμείου υποστηρίζουν μια εμπροσθοβαρή πολιτική- όλες οι αλλαγές και τα μέτρα δηλαδή να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν- με ταυτόχρονη προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, θα επιθυμούσε τα πάντα να προωθηθούν για τα δύο επόμενα έτη, αλλά και τα «μέτωπα» να ανοίγουν ένα ένα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να προκληθεί γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Κάποιοι στην κυβέρνηση μπορεί να πιστεύουν ότι ο γνωστός για την ευγένειά του υπουργός Οικονομικών θα επιδοθεί σε κάποιου είδους... ματς με τον κ. Στρος-Καν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πρέπει να αποκλείεται, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παραμονή της αναχώρησης του κ. Παπακωνσταντίνου για την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να βάζουμε κόκκινες γραμμές». Ο αντίκτυπος. Πάντως, η ανακοίνωση της Αθήνας για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ευρωζώνης προκάλεσε ανακούφιση πρωτίστως στις Βρυξέλλες, αλλά και στους παράγοντες του ΔΝΤ. Και αυτό διότι όπως έλεγαν ανώτερες κοινοτικές πηγές, τεχνικά η χρεοκοπία είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει να εκδηλώνεται το διαβόητο ντόμινο, με την Πορτογαλία να βάλλεται και παράλληλα το ευρώ να έ χει πέσει στο κατώτατο σημείο του τελευταίου έτους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο Ολι Ρεν- ο τελευταίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον- παρότρυναν την Αθήνα να επισπεύσει την προσφυγή της και να μην εξαντλήσει το διάστημα της διαπραγμάτευσης, που θεωρητικά λήγει κάπου στις 15 Μαΐου. «Μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα της ευρωζώνης, όχι απλώς της Ελλάδας», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα και κάθε μέρα που περνάει θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις, κυρίως στον χώρο των τραπεζών που δεν διαθέτουν πλέον ρευστό».ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Καλλιάνος: Στους 38°C η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο...
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C