Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι προμήνυμα σεισμού τα βατράχια στην Εγνατία;


Μία μέρα μετά την ξαφνική «εξόρμηση» εκατομμυρίων βατράχων στην Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να προκληθούν τροχαία ατυχήματα, ο τουρκικός Τύπος βοά ότι πρόκειται για «οιωνό» μεγάλου σεισμού σε Τουρκία και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες Hurriyet και Milliet αναφέρουν στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων ότι, εντός 24 ωρών, θα σημειωθεί μεγάλη σεισμική δόνηση στις δύο γειτονικές χώρες, καθώς συνδυάζουν την αναπάντεχη και μαζική μετατόπιση πληθυσμού βατράχων με ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.Όπως σημειώνουν, τόσο πριν από τον καταστροφικό σεισμό στην Κίνα το 2008 όσο και πριν από αυτό στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας, είχε παρατηρηθεί ότι μιλιούνια βατράχια είχαν ξεχυθεί στους δρόμους.Όπως, δηλαδή, συνέβη χθες, Τετάρτη, όταν εκατομμύρια αμφίβια βγήκαν από τη λεκάνη της νεκρής λίμνης Κορώνειας και κατέκλυσαν το οδόστρωμα στην Εγνατία Οδό.Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, σε έκθεση Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι συσχετίζουν τα δύο αυτά φαινόμενα- την εμφάνιση βατράχων πριν από έντονη σεισμική δραστηριότητα- ενώ κάποιοι σεισμολόγοι ισχυρίζονται ότι εντός 24ώρου επίκειται μεγάλος σεισμός.Το φαινόμενο της Λ’ ΆκουιλαΠάντως, σεισμολόγοι στη χώρας μας επισημαίνουν πως οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αν ισχύουν τα δημοσιεύματα της Hurriyet και της Milliyet, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις μετά από ξαφνική εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού βατράχων ακολούθησε ισχυρός σεισμός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σεισμού των 6,3R στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας στις 6 Απριλίου του 2009, όπου τρεις ημέρες πριν παρατηρήθηκε μαζική μετακίνηση βατράχων. Τέλος, σεισμολόγοι στη χώρας μας υποστηρίζουν ότι τα 32 χρόνια που έχουν περάσει από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 είναι επαρκής χρόνος για να «ωριμάσει» η περιοχή, ώστε να δώσει μία καινούργια μεγάλη σεισμική δόνηση. Επίσης, επισημαίνεται ότι το γνωστό ρήγμα της Βόλβης είναι ανεξάρτητο από αυτό της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, το φαινόμενο της μαζικής φυγής βατράχων πρέπει να ερευνηθεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) σε συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καθώς όμως, όπως γνωρίζει η zougla.gr, o πρόεδρος του οργανισμού, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έχει θέσει τον εαυτό του ως πρόεδρο και συνολικά το διοικητικό συμβούλιο στη διάθεση του αρμόδιου υπουργείου.
Φυσιολογικό φαινόμενο χαρακτηρίζει η έπαρχος Λαγκαδά, κ. Πόπη Καλαϊτζή, την εμφάνιση βατράχων στην Εγνατία Οδό και την περιοχή γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επαρχείου, ο αυξημένος αριθμός βατράχων δικαιολογείται λόγω των πολλών βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, που επηρέασε την αναπαραγωγική διαδικασία.Ακολουθεί η ανακοίνωση:«Για το φαινόμενο της εμφάνισης μεγάλου πληθυσμού νεομεταμορφωμένων βατράχων στην επαρχία Λαγκαδά, η Έπαρχος Λαγκαδά κ. Πόπη Καλαϊτζή οργάνωσε, σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου, σύσκεψη με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και του Τμήματος Εσωτερικών Υδάτων της Ν.Α.Θ.Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύσκεψης, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ανησυχητικό, καθώς συμβαίνει κάθε άνοιξη. Λόγω των πολλών βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου επηρεάστηκε θετικά η αναπαραγωγική διαδικασία των βατράχων και φρύνων. Έτσι μεγάλος αριθμός των νεομεταμορφωμένων βατράχων, βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διαδικασία μετανάστευσης. Για το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς κυρίως τις νυχτερινές ώρες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο γύρω από τις λίμνες καθώς και στην Εγνατία Οδό, γιατί οι μικροί βάτραχοι εμφανίζονται πάνω στο οδόστρωμα και το καθιστούν ολισθηρό».
Παρακαλώ πείτε μας αν σχετίζεται το γεγονός της μετακίνησης των βατράχων με σεισμό ή πρόκειται για μετακίνηση λόγω αναζήτησης τροφής. Ευχαριστώ Απάντηση Κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας που είχα με τη Λίνα Κυριακοπούλου-Σκλαβούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε άνοιξη στην περιοχή. Πρόκειται για νεο-μεταμορφωμένους φρύνους (βατράχια) που μεταναστεύουν από τα τέλματα προς τα χωράφια και αυτή η μετανάστευση παρατηρείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες και έχει μικρή χρονική διάρκεια. Από σεισμολογικής πλευράς, δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και σας παρουσιάζω τον χάρτη της σεισμικότητας του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το τελευταίο τρίμηνο.
Ευχαριστώ για την επικοινωνίαΚύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΓεράσιμος Χουλιάρας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας