Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΡΥΦΟ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΕΩΣ 10% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΙΩΣΗ στις συντάξεις 1,4 εκατ. ασφαλισμένων έως και 10% από το 2013 και μετά επιφέρει κρυφή διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2, «όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο πριν την 1.1.2015, το τμήμα της μηνιαίας σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών ή του ποσού των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως αυτές προβλέπονται από τις ισχύουσες γενικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε φορέα κύριας ασφάλισης». Αυτό σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι (περίπου 600.000), ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών (150.000) και ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (κοντά στους 650.000, προερχόμενοι κυρίως από το ΤΕΒΕ και το Ταμείο Εμπόρων) βγουν στη σύνταξη μετά το 2012 δεν θα λάβουν συντάξεις με βάση τις καταστατικές διατάξεις. Τίθεται νέο δεσμευτικό όριο (πλαφόν) στο 2% ή 70% για την 35ετία όπως ισχύει για το ΙΚΑ.Αυτή η διάταξη αφορά αφενός όσους βγουν στη σύνταξη την διετία από 1/1/2013 και έως τις 31/12/2014, αλλά και μετά το νέο, υπό ψήφιση, σύστημα της βασικής σύνταξης και της αναλογικής με ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% για κάθε χρόνο στην ασφάλιση (και 48% σε μέσα επίπεδα). Και αυτό καθώς με τον μειωμένο συντελεστή του 2% θα υπολογίζονται όλα τα έτη που έχει διανύσει κάποιος απασχολούμενος στην ασφάλιση μέχρι το 2010.Για παράδειγμα, όποιος συνταξιοδοτηθεί το 2018 θα λάβει αποδοχές ως εξής: 8 έτη με το νέο σύστημα (1,2% το χρόνο συν 8/35 από τη βασική) και τα υπόλοιπα 27 έτη, από το 1984 έως το 2010 θα υπολογιστούν με 2% το χρόνο και 64% του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης 5ετίας. Δηλαδή καταργείται η καταστατική πρόβλεψη για υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης ευθύγραμμα για όλα τα προηγούμενα έτη και ανατρέπεται η πρόβλεψη για υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με την καλύτερη 2ετία που είχαν οι ασφαλισμένοι του Δημόσιου και των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ και Τραπεζών). Τουλάχιστον για τα έτη που διήνυσαν μέχρι το 2008 (με τον νόμο 3029/02-Ρέππα αντί για 80% τα έτη ασφάλισης από το 2008 και μετά υπολογίζονταν με νέο μειωμένο συντελεστή 79% κ.ο.κ., ενώ αυξανόταν η περίοδος υπολογισμού στην 5ετία). Μόνο όμως για τα έτη μετά από αυτό το χρονικό όριο. Για τα παλαιότερα έτη ασφάλισης ίσχυε το παλαιό καθεστώς. Με το νέο σχέδιο όλα τα έτη υπολογίζονται με 2% το χρόνο και την καλύτερη 5ετία αντί της 2ετίας.Η περικοπή αναμένεται να φτάσει στο 10% των συντάξεων και από το 77%-78% του μέσου όρου της καλύτερη 5ετίας η σύνταξη θα περιοριστεί στο 70%. Η περικοπή αναμένεται να πιάσει ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Εμπόρων στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) που έχουν ποσοστά αναπλήρωσης 2,85% και 3% το χρόνο αντίστοιχα, τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που έχουν ποσοστό 2,286% για κάθε χρόνο.Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.