Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Μπόμπεκ έφυγε από τη ζωή





Ένας από τους κορυφαίους προπονητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Στέφαν Μπόμπεκ, θρυλική μορφή τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Από το 1963 μέχρι το 1967 είχε βρεθεί στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού με τον οποίο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ενώ δυο χρόνια αργότερα πήγε και στον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να κερδίσει μαζί του τίτλο.
Ο εκλιπών έκανε μεγάλη καριέρα στην Παρτιζάν Βελιγραδίου και στην Εθνική Ομάδα Γιουγκοσλαβίας ως παίκτης, ωστόσο ο τομέας στον οποίο μεγαλούργησε ήταν αυτός του προπονητή και μάλιστα στην Ελλάδα.
Το 1963 ανέλαβε τους «πράσινους» και το 1964 τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, χωρίς ήττα, ενώ στο «τριφύλλι» έμεινε μέχρι το 1967. Τη σεζόν 1969-70 βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ενώ από το 1974 μέχρι το 1976 επέστρεψε και πάλι στον Παναθηναϊκό.Ο κροατικής καταγωγής τεχνικός γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1923 στο Ζάγκρεμπ και ως παίκτης αγωνίστηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Παρτιζάν, στην οποία έμεινε από το 1945 μέχρι το 1959. Εκεί κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Γιουγκοσλαβίας και αγωνίστηκε σε 468 αγώνες, σημειώνοντας 403 γκολ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί ακόμα. Το 1995 ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης της Παρτιζάν στην ιστορία του συλλόγου και στις 8 Ιουνίου του 1947 πέτυχε ρεκόρ γκολ σε έναν αγώνα, σημειώνοντας 9 απέναντι στην 14 Οκτόμπαρ, στη Νις της Σερβίας. Στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας παραμένει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, έχοντας 38 σε 63 αγώνες από το 1946 και μέχρι το 1956. Κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1948 (σημείωσε 4 γκολ στο Λονδίνο) και το 1952 (σημείωσε 3 γκολ στο Ελσίνκι), ενώ αγωνίστηκε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1950 (Βραζιλία) και το 1954 (Ελβετία). Από την ενεργό δράση αποχώρησε το 1959 και έγινε προπονητής. Από το 1960 μέχρι το 1963 κατέκτησε τρία πρωταθλήματα με την Παρτιζάν, ενώ ανέλαβε προπονητής και στις CWKS Βαρσοβίας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Βάρνταρ Σκοπίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την...

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας...