Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ !!!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ !!!

Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης είναι ο πρώτος άνδρας που βγαίνει στη σύνταξη ως πολύτεκνος πατέρας βάσει της αρχής της ισότητας των δύο φύλων…Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποχρεώθηκε με τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει δεκτό το αρχικό αίτημά του για χορήγηση σύνταξης με τους όρους που ισχύουν για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ακόμη και όταν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θέλησε να το αποσύρει. Αυτό ανοίγει το δρόμο και σε άλλους πατέρες να βγουν στη σύνταξη βάσει των διατάξεων που ισχύουν για τις μητέρες, εφόσον βέβαια η σύζυγός τους δεν κάνει χρήση του εν λόγω δικαιώματος.
Ο κ. Τσολογιάννης, όπως είχε γράψει στο παρελθόν η εφημερίδα «Μακεδονία», είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά. Πριν από περίπου επτά χρόνια, και ενώ είχε κλείσει τα 55 του χρόνια, κατέθεσε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση συνταξιοδότησης, ζητώντας να λάβει σύνταξη γήρατος βάσει των διατάξεων του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951, που ίσχυε για τις μητέρες οι οποίες είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και είχαν 5.500 ένσημα. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι ο νόμος αφορά αποκλειστικά τις μητέρες, και ο κ. Τσολογιάννης κατέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, ζητώντας ως πατέρας να έχει ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τις μητέρες.

Η αρχή της ισότητας
«Εγώ τότε είχα 7.608 ένσημα και πέντε από τα έξι παιδιά μου ήταν ανήλικα», εξηγεί στη «Θ» ο Οδυσσέας Τσολογιάννης και συμπληρώνει: «Ζήτησα επικουρικά να εφαρμοστούν στην περίπτωσή μου και τα άρθρα 4 και 7 του νόμου 3029/2002, του λεγόμενου νόμου Ρέππα». Σύμφωνα με αυτά αναγνωριζόταν στις μητέρες πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε χρόνων για τα ανήλικα τέκνα που γεννήθηκαν μετά τη 1.1.2003, ενώ τα παιδιά του κ. Τσολογιάννη είχαν γεννηθεί όλα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2007, το διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέτασε την πρωτότυπη αυτή υπόθεση και δικαίωσε τον πολύτεκνο πατέρα. Με την υπ’ αριθμόν 2889 απόφασή του ανέπεμψε την υπόθεσή του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ζητώντας επί της ουσίας να του χορηγηθεί σύνταξη γήρατος βάσει του άρθρου 28, παρ. 5, εδ. δ’ του α.ν. 1846/1951, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρνήθηκε να συμμορφωθεί και έκανε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε το Φεβρουάριο του 2010. Στο εφετείο ο ενδιαφερόμενος Οδυσσέας Τσολογιάννης ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει την πρωτόδικη απόφαση, κάτι που ζητούσε και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για άλλους λόγους. «Από την ημέρα της προσφυγής μου πέρασαν πολλά χρόνια και εγώ συνέχιζα να εργάζομαι για την επιβίωση της οικογένειάς μου. Έτσι έφτασα στην ηλικία των 62 χρόνων, οπότε στο τέλος του 2010 θα συμπλήρωνα τα απαιτούμενα 10.000 ένσημα και θα μπορούσα να πάρω πλήρη σύνταξη γήρατος», μας εξηγεί για την αλλαγή στάσης του. Ωστόσο, όταν απευθύνθηκε στη διεύθυνση συντάξεων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, για να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη συνταξιοδότησή του, τον ενημέρωσαν ότι ειδικά αυτός θα βγει στη σύνταξη όχι βάσει του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου αλλά της πρωτόδικης απόφασης της υπόθεσής του, δηλαδή ως πατέρας ανήλικων τέκνων. Έτσι έγινε ο πρώτος άνδρας που βγαίνει στη σύνταξη με τους όρους που ισχύουν για τις γυναίκες.

Τελεσίδικα αντισυνταγματικός ο νόμος
Το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο, διότι αντιβαίνει στην αρχή ισότητας των δύο φύλων και στο άρθρο 4 του συντάγματος, που ορίζει: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις…». «Το δικαστήριο, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη ότι σύμφωνα με όσα έγιναν ερμηνευτικώς δεκτά στη μείζονα σκέψη της παρούσας απόφασης, η διάταξη του άρθρου 28 παρ. 5 εδ. Δ’ του α.ν. 1846/1951, όπως τροποποιήθηκε κατά μέρος που ευνοεί μόνο τις ασφαλισμένες μητέρες με ανήλικα παιδιά, είναι αντισυνταγματική ως αντίθετη στην ισότητα των φύλων και επομένως πρέπει να εφαρμοστεί και στους ασφαλισμένους πατέρες με ανήλικα παιδιά», αναφέρει μεταξύ άλλων το σκεπτικό της απόφασης και μιλά για «διάκριση βάσει του φύλου». Το εφετείο δεν εξέτασε καν το αίτημα του κ. Τσολογιάννη να μην ισχύσει η πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεσή του, την οποία υιοθέτησε πλήρως. Έτσι έκρινε ότι το διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στην περίπτωση του κ. Τσολογιάννη «ορθώς ερμήνευσε το νόμο και εκτίμησε τα πραγματικά περιστατικά, απορριπτόμενων των περί του αντιθέτου υποστηριζόμενων με την κρινόμενη έφεση ως αβάσιμων» και απέρριψε την έφεση που άσκησε στην πρωτόδικη απόφαση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δεν απαιτείται η πλήρης γονική μέριμνα
Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι οι πατέρες έχουν ίσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις μητέρες, «ανεξαρτήτως του εάν ο πατέρας έχει και την αποκλειστική γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων του, δεδομένου ότι τέτοια προϋπόθεση δεν τίθεται από το νόμο». Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης με το δικαστικό αγώνα του κατέρριψε πρώτος στην πράξη ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που μεταχειρίζονται διαφορετικά τις γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένους. Στο επόμενο δίμηνο θα λάβει την πρώτη σύνταξή του ως πατέρας ανήλικων τέκνων, δικαίωμα που βάσει των αποφάσεων της δικαιοσύνης θα έπρεπε να του είχε αποδοθεί από το 2004…

Της Μαρούλας Πλήκα

http://prezatv।blogspot.com/2011/01/blog-post_100.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΤΡΟΧΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...

Ένα τετράτροχο ποδήλατο θαλάσσης, με τις ρόδες του να αγγίζουν σε διάμετρο περίπου το ενάμιση μέτρο η κάθε μία, ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων έτυχε χθες να βρίσκονται στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Πολλοί το χαρακτήρισαν σαν «τρακτέρ της θάλασσας», λόγω του σχήματος των τροχών του, αλλά παρόλη την ογκώδη κατασκευή του εντυπωσίασε για την ευελιξία που κινήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και για την εύκολη χρήση του.
Ο Λαρισαίος εμπνευστής και κατασκευαστής του, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε χθες τη δέκατη κατά σειρά δοκιμή της ευρεσιτεχνίας του, στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει εδώ και χρόνια για να καταλήξει στην τελική και ιδανική μορφή της κατασκευής του. «Κάθε φορά μέσα στο νερό εντοπίζω τα λάθη που μπορεί να έχω κάνει και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τελειοποιήσω την κατασκευή», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ανήσυχο πνεύμα, που σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής του νέου μοντέλου του, αναζητούσε τα στο…

Η... αποκαλυπτική κόρη του Χενκ Τεν Κάτε

«Όταν λείπει ο… γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», λέει η ελληνική παροιμία και κάπως έτσι σκέφτηκε η 20χρονη Έλεν, κόρη του προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε. Εκμεταλλεύτηκε την απουσία του πατέρα της στην Ελλάδα και έκανε μια αισθησιακή φωτογράφιση για το περιοδικό FHM.

«Ο πατέρας μου είναι στην Ελλάδα και βρήκα την ευκαιρία να τολμήσω» είπε γελώντας η κόρη του «πράσινου» προπονητή και συνέχισε: «Χωρίς πλάκα, ο πατέρας μου βρήκε εξαιρετική την φωτογράφιση», αποδεικνύοντας ότι ο Χενκ Τεν Κάτε μόνο πουριτανός δεν είναι.Η σέξι Έλεν, η οποία έχει σχέση με τον Αιθίοπα ποδοσφαιριστή της Τβέντε, Γιουσούφ Χερσί, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ολλανδικής showbiz και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να διαφημίσει τα ομολογουμένως πλούσια… προσόντα της.Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει προϊστορία με προπονητές που έχουν όμορφες κόρες, καθώς όλοι θυμούνται την κόρη του Γιτζάκ Σουμ.