Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γέμισαν οι δρόμοι με άστεγους


Μορφωμένοι και με σταθερή δουλειά -την οποία όμως έχασαν λόγω κρίσης- είναι το προφίλ των ανθρώπων που τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, καθώς η ανεργία οδηγεί στην εξαθλίωση συνανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, αντί των εξαρτημένων και των ψυχικά ασθενών που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα. Αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη έδειξαν τα τελευταία στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα».

Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άστεγοι έχει αυξηθεί κατά 20% έως 25% το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με αστέγους «νέας γενιάς» που δεν έχουν σχέση με το προφίλ των μέχρι σήμερα. Ο χάρτης του φαινομένου των αστέγων που ζουν στους κεντρικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων διαφοροποιείται δραματικά την τελευταία περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία οδηγεί στην εξαθλίωση άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, μερικές φορές μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.

«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητά τους. Οι "παραδοσιακοί" άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει τη δουλειά του» σημειώνει η πρόεδρος της οργάνωσης κ. Αλαμάνου.

«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20% με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι’ αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες» συνεχίζει η ίδια.

Οι ειδικοί περιμένουν σημαντική επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, τόσο λόγω της κρίσης όσο και λόγω της χειμερινής περιόδου. «Το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στον δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από την πολιτεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταφύγια νύχτας ή δημόσια λουτρά» όπως αναφέρει η κ. Αλαμάνου.

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας