Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Αντάλλαγμα" δαπάνες και συντάξεις για να "γλυτώσουν" απολύσεις-εργασιακά Πηγή:www.capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά 

Η κυβέρνηση «δίνει» την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 με 2 έτη στα 66-67 και μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων υγείας, άμυνας, διοικητικής μεταρρύθμισης και στους ΟΤΑ για να «γλυτώσει» απολύσεις στο δημόσιο και νέο Αρμαγεδδών στις εργασιακές σχέσεις. Η κοινή θέση των τριών κυβερνητικών κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε χθες, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή (θα ακούσουν και τον αντίλογο της τρόικας...) και μετά ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του αναχωρούν για Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

Δεδομένο είναι ότι πλέον οι αποφάσεις μεταφέρονται χρονικά το νωρίτερο για τον Οκτώβριο (στο Ecofin ή στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα) και η δόση αναβάλλεται για τον Νοέμβριο. Αυτό άλλωστε για πολλούς από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένο.

Ζητούμενο είναι πλέον η συμφωνία για το πακέτο να έρθει όσο το δυνατό συντομότερα και χωρίς να πειραχθούν οι δύο πλέον «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων: εργασιακό και απολύσεις. 

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τα δύο αυτά μέτωπα «είναι υπό συζήτηση» με την τρόικα, όπως μάλιστα και η πρόθεσή της οι αλλαγές στο εργασιακό να αποτελούν μία από τις προαπαιτούμενες πράξεις για τη δόση οι οποίες φαίνεται και είναι ουκ ολίγες… 

Η τρόικα φέρεται να πιέζει στην αύξηση του «πακέτου» των μειώσεων μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, μαζί με τις απολύσεις, στα 8 δισ. ευρώ περίπου και γι αυτό το λόγο να αφήνει «υπό αμφισβήτηση» πλειάδα μέτρων των υπουργείων υγείας, άμυνας και διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Η ελληνική πλευρά, πλέον «δίνει» ως αντάλλαγμα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ξεκινά νέο «σκανάρισμα» δαπανών στα συγκεκριμένα πεδία ώστε είτε να βρεθούν νέες πηγές περικοπών είτε οι μη αποδεκτές μειώσεις σε λειτουργικές δαπάνες να γίνουν συγκεκριμένες και δύσκολο πλέον να απορριφθούν. 

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται ότι προκύπτουν από τα «διαρθρωτικά» μέτρα που επιχειρείται να διασφαλιστούν και ει δυνατό να «αυγατίσουν»: 

- Πάνω από 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρει η αναδιάρθρωση του δημοσίου με μείωση 25% σε ελαστικές και λειτουργικές δαπάνες (δεν γίνονται αποδεκτές), με εξορθολογισμό έργων του ΠΔΕ (δεν δέχεται ως μέτρο η τρόικα νέα μείωση στις επενδύσεις), με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών προμηθειών και του «σύζευξις». 

- Περίπου 500 εκατ. ευρώ αναμένονται από τους ΟΤΑ, με περικοπή των δαπανών του ΠΔΕ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας και συγκομιδής απορριμμάτων, ενιαία αρχή προμηθειών, εσωτερικούς ελέγχους, συγχωνεύσεις αναπτυξιακών εταιρειών, ΣΔΙΤ κλπ. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε 1,5 δισ. ευρώ εξοικονόμηση που … δεν ήρθε και εκφράζεται μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς τώρα η «τρύπα» ενδεχομένως να καλυφθεί από παρεμβάσεις σε συντάξεις μισθούς και επιδόματα. 

- Εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται από το τομέα υγείας με το κύριο βάρος να έχει η νέα μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη. Το κονδύλιο αμφισβητείται από τους δανειστές όπως και η περικοπή της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης, εξετάσεων και των εξόδων του ΕΟΠΥΥ (για νέα τρύπα 1 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν είχαν κοινοποιηθεί έκανε λόγο χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους Βουλευτές της ΝΔ). 

- Από την άμυνα αναμένεται να έρθουν περίπου 500εκατ ευρώ κυρίως με την ακύρωση νέων συμβάσεων. Ελάχιστα είναι τα ποσά από το κλείσιμο στρατοπέδων, τις λειτουργικές δαπάνες και την μείωση των εισαγωγών σε ακαδημίες.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: