Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν μάζεψες αποδείξεις; Βαριές καμπάνες!

Υπερδιπλάσιες αποδείξεις είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών σε όσους παρερμήνευσαν τη συζήτηση που άνοιξε για το νέο πλαίσιο συλλογής αποδείξεων, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αφορά στα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015. Το μόνο σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι η φετινή υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δεν αίρεται, με ποινή φόρου μάλιστα πολύ υψηλότερη από πέρσι, για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.

Οι αποδείξεις που έχουν την έγκριση της εφορίας πρέπει να αφορούν σε είδη διατροφής, οινοπνευματώδη- καπνό, είδη ένδυσης- υπόδησης, το πεδίο της στέγασης αλλά μόνο υπηρεσίες και είδη συντήρησης- επισκευής κατοικίας και όχι λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, καύσιμα θέρμανσης. Επίσης, "περνάνε", αποδείξεις για είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, για μεταφορές αλλά μόνο πραγμάτων, συντήρηση- επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών, κόμιστρα ταξί, καύσιμα και όχι διόδια, ταξίδια, οι αποδείξεις δαπανών αναψυχής εκτός από τα Τέλη για την ΕΡΤ και το κόστος συνδρομητικής τηλεόραση, οι αποδείξεις δαπανών για εκπαίδευση αλλά μόνο φροντιστήρια- ξένες γλώσσες, οι δαπάνες σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καθώς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες π.χ. κομμωτήρια, όχι όμως τα πάσης φύσης ασφάλιστρα.

Η υποχρέωση συλλογής αφορά στο 25% εισοδήματος από μισθωτούς- συνταξιούχους ανεξαρτήτως εισοδήματος, με όριο αποδείξεων τις 10.500 ευρώ, ενώ η ποινή φόρου είναι πλέον 22% και όχι 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, έτσι αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 165 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 750 ευρώ). Μισθωτός με εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.500 ευρώ χωρίς έκπτωση φόρου (η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται σταδιακά πάνω από τις 21.000 ευρώ και εξανεμίζεται πλήρως στις 42.000 ευρώ) αλλά αν συγκεντρώσει 9.500 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 220 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ).

Ακριβώς λόγω αυτής της στρέβλωσης, βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα είναι η αποσύνδεση από τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, που σύμφωνα και με τη Τρόικα δεν απέφερε αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, μελετώνται κίνητρα συλλογής αποδείξεων, όπως η έκπτωση επί της τελικής τιμής προϊόντος/ υπηρεσίας ή η μείωση φόρου εισοδήματος με πλαφόν ως ποσοστό επί των αποδείξεων, ενώ εξετάζεται να έχουν ειδικό "βάρος" οι αποδείξεις για δαπάνες από δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας. Στα κίνητρα ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και κληρώσεις για χρηματικά ποσά ή δώρα. "Κλειδί" είναι και η πρόβλεψη για την υποχρεωτική χρήση "πλαστικού" χρήματος για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Ήδη στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε διάταξη για τη μη έκπτωση επιχειρηματικών δαπανών άνω των 500 ευρώ, που έχουν γίνει με μετρητά. Η παροχή αυτών των κινήτρων, οδηγεί, πάντως, στο... χρονοντούλαπο τη πολυσυζητημένη φοροκάρτα.

Πηγή: iefimerida

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την …

Σάλος με ιερέα: Είμαι ομοφυλόφιλος και ευτυχής

Την αποκάλυψη ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας» έκανε ο 43χρονος Πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνει ότι γνωρίζει πως θα πληρώσει τις συνέπειες της πράξης του αυτής, «αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη». Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτήν την αποκάλυψη, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάν…

Χαμός με το σποτ του Λαφαζάνη για το Νομισματοκοπείο

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας «έσπασε ταμεία» στην κυριολεξία, αφού προκάλεσε αίσθηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα ταξί και να αυτοτρολάρεται.
Όπως είναι φυσικό, τα social media πήραν την σκυτάλη και άρχισε το γλέντι: