Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με την έντονη φημολογία για το καθεστώς των αποδείξεων το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις. 



Πιο αναλυτικά, για το 2014 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις που θα καλύπτουν το 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος αντί για 25% που ίσχυε το 2013.

Κατά τα λοιπά, η ρύθμιση παραμένει ως είχε. Οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι αποδείξεις δαπάνης των οποίων μπορούν να προσκομισθούν, δεν προβλέπονται πλέον στο νόμο, αλλά ορίζονται με υπουργική απόφαση (άρθρο 72 παρ. 24 ν. 4172/2013 όπως προστέθηκε με τον ν. 4223/2013).

Σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50% επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10% δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση όπως φαίνεται και από μια σειρά παραδείγματα. 


Φορολογητέο εισόδημαΑπαιτούμενο ποσό αποδείξεων κατά την προϊσχύσασα ρύθμισηΑπαιτούμενο ποσό αποδείξεων κατά τη νέα ρύθμισηΑναγνωριζόμενο ποσό με μηνιαία κατανάλωση 400 Ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμωνΑναγνωριζόμενο ποσό με μηνιαία κατανάλωση 200 Ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων
10.000 Ευρώ2.500 Ευρώ1.000 Ευρώ2.400 Ευρώ1.200 Ευρώ
15.000 Ευρώ3.750 Ευρώ1.500 Ευρώ2.400 Ευρώ1.200 Ευρώ
20.000 Ευρώ5.000 Ευρώ2.000 Ευρώ2.400 Ευρώ1.200 Ευρώ


Κατά συνέπεια σε περίπτωση συνυπολογισμού του 50% των αποδείξεων σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων:

Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων: Το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στα τρία ανωτέρω παραδείγματα (φορολογητέο εισόδημα 10.000, 15.000 και 20.000), χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.

Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων πρέπει να γίνει διάκριση αναλόγως του φορολογητέου εισοδήματος:

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων (έναντι υποχρέωσης επιπλέον συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας 100 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 Ευρώ (έναντι 1350 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 Ευρώ (έναντι 2600 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ, παρέχοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλη ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τέλος εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και την μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Παπανδρέου – Το ωροσκόπιό του. Ένα μεγάλο αφιέρωμα, αστρολογικό και όχι μόνο!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ. Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης. Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την

O πωλών επί πιστώσει και ο πωλών τοις μετρητοίς

«Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»

Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού γιόρτασε χθες το βράδυ τα γενέθλια του ο Νίκος Πατέρας, στο πολυτελέστατο κότερό του «Adamas II». Ο νέος πρόεδρος του «τριφυλλιού» κάλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο... φτωχικό του, τους παρέθεσε δείπνο, παρακολούθησαν όλοι μαζί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Ανόρθωσης και τους μοίρασε δώρα. Ένα λευκό μπλουζάκι με φωτογραφία του κότερου μπροστά που από κάτω, ως λεζάντα, ανέφερε: «Ήμουν κι εγώ στο κότερο...»! Οι αφίξεις Πρώτος έφτασε στο κότερο ο Γιώργος Καραγκούνης (20:50) και ακολούθησαν αμέσως μετά οι Πετρόπουλος και Γκαλίνοβιτς. Στις 20:55 ήταν η σειρά του Χενκ τεν Κάτε και των συνεργατών του (Λεμ, Σνούι) και στη συνέχεια έφτασαν οι Μάτος, Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ και Σόουζα. Στις 21:00 έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Πατέρας και λίγη ώρα αργότερα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι: Αναστασίου, Λεοντίου, Τζιόλης, Ζιλμπέρτο, Νίλσον, Μουν, Σιόντης, Μελίσσης, Καρνέζης, Νίνης, Βύντρα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, Αντωνιάδης, Ρουκάβινα Κλέιτον, Γκούμας